Mennyei kacsasült csokoládés meggyszósszal, Fásy Ádám receptje alapján

Gyula városa idén ad otthont a 24. pálinkafesztiválnak május 17. és 19. között, ahol a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése mellett Fásy Ádám és zenekara is szórakoztatja a közönséget. A vasárnapi ebédre Fásy Ádám egy különleges, gyulai meggypálinkában érlelt kacsamellet ajánl csokoládés meggyszósszal.

Gyula, a pálinka fővárosa, ahol a hagyományokhoz híven idén is megrendezésre kerül a pálinkafesztivál, számos programmal várja a látogatókat. A fesztivál célja a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, és a vasárnapi programok során Fásy Ádám zenekarával együtt a Zeneexpressz sztárjai is fellépnek. A vasárnapi ebédhez Fásy Ádám egy saját receptjét ajánlja, amely a gyulai meggypálinkában érlelt kacsamellet helyezi a középpontba, csokoládés meggyszósszal kiegészítve.

Hozzávalók négy személyre: 80 dkg bőrös kacsamellfilé, 5 cl gyulai meggypálinka, 1 kiskanál őrölt szerecsendió, 1 kiskanál őrölt gyömbér, olaj a sütéshez, só és bors.

A csokoládés meggyszószhoz: 2 üveg magozott meggybefőtt (50 dkg), 5 dkg akácméz, 5 g keményítő, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 darab citrom leve, 10 dkg keserű csokoládé (85%-os), 1 szál friss mentalevél, só.

Elkészítés: A kacsamelleket megtisztítjuk, a fűszerekkel bedörzsöljük, majd vízzel felöntött lábasban egy forralás után hagyjuk kihűlni. Ezt követően hozzáadjuk a meggypálinkát és két napig hűtőben érleljük. A pácléből kivett húst kevés olajon, serpenyőben lassú tűzön ropogósra sütjük, majd felszeleteljük. A mézet lassú tűzön karamellizáljuk, felöntjük a keményítővel simára kevert meggybefőtt levével, hozzáadjuk a fűszereket, beletördeljük a csokoládét és krémesre főzzük. Végül hozzáadjuk a meggyet és a mentalevelet, egy forralás után pedig üvegtálban tálaljuk a kacsamell mellé.