Cohousing a saját lakás helyett: megosztott ter(h)ek és közösségi lét a lakhatási válság idején

Miért laknánk egyedül, ha együtt is lehet? A cohousing, vagyis közösségi lakhatás egy olyan alternatíva, amely nem csak pénztárcakímélő, hanem környezettudatos is lehet a magas albérleti és ingatlanárak korában.

A cohousing nem egyenlő a hagyományos társbérlettel. Ez egy olyan lakás- vagy házközösség, ahol az együttélés mélyebb értelmet nyer, és az együttműködés a mindennapok részévé válik. A közösségi terek megosztása mellett a lakók közös értékeket és célokat is oszthatnak meg egymással. A DW Magyar megkérdezte a cohousing magyarországi képviselőit, hogy milyen előnyökkel és kihívásokkal jár ez a lakhatási forma.

A válaszokból kiderül, hogy a cohousing nem csupán a lakhatási költségek megosztásáról szól. A közösségi életformában rejlő környezettudatosság is fontos szempont lehet azok számára, akik ezt a megoldást választják. A megosztott területek és erőforrások révén a lakók kevesebb fogyasztással és kisebb ökológiai lábnyommal élhetnek.

A cohousing tehát egy olyan alternatíva lehet, amely nem csak a lakhatási válság idején jelenthet megoldást, hanem a fenntarthatóság és a közösségi élet iránt elkötelezett emberek számára is vonzó lehetőség. A kérdés az, hogy Magyarországon mennyire terjedhet el ez a lakhatási forma, és milyen hatással lehet a jövőbeni lakhatási trendekre.