A tudósok szerint ezért ilyen súlyos az idei allergiaszezon

Az idei tavaszi szezonális allergia tüneteinek súlyosbodása a melegebb téli időjárásra és az allergiaszezon korábbi kezdetére vezethető vissza, amit a klímaváltozás okoz.

Idén a melegebb tél és az allergiaszezon korábbi kezdete miatt különösen súlyos a helyzet, amit tudományos szakértők erősítettek meg a CNBC-nek. Dr. Purvi Parikh, az Allergy & Asthma Network allergológusa és immunológusa szerint a klímaváltozás miatt hosszabb és intenzívebb az allergiaszezon, mivel a növekvő üvegházhatású gázok és a magasabb szén-dioxid-szintek több pollen termelődését eredményezik.

Shelby Harris, okleveles klinikai pszichológus és a Sleepopolis alvás-egészségügyi igazgatója szerint a megelőzés egyik legjobb módja, ha megakadályozzuk az allergének lakóterünkbe való bejutását. Ezért ajánlott reggelente az ablakokat zárva tartani, hazaérkezéskor ruhát cserélni és lezuhanyozni. Harris további tanácsai között szerepel a mennyezeti ventilátor kerülése a hálószobában, a gyakori porszívózás, a lepedők heti cseréje, a légtisztító használata, a szennyestartó kosár hálószobán kívüli tartása, a hipoallergén ágynemű használata és a ruhák szabadban történő szárításának elkerülése.

Allergiás tünetek esetén Parikh azt javasolja, hogy gyógyszereket szerezzünk be helyi gyógyszertárakból. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos tünetek, mint a köhögés vagy légszomj, nem kezelhetők vény nélkül kapható gyógyszerekkel; ilyen esetekben orvoshoz kell fordulni.

Dr. Timothy Wong gyógyszerszakértő szerint kevés tanulmány tárgyalja a helyi méz allergia elleni hatásosságát. Egy 2013-as tanulmány szerint a napi mézfogyasztás csökkentheti az allergiás tüneteket, és Andrew Cote méhész szerint naponta egy kanál méz fogyasztása javasolt reggelente. Wong azonban figyelmeztet, hogy egy év alatti gyermekeknek nem adható méz, és a méhekre vagy darazsakra allergiás személyeknek is kerülniük kell a méz fogyasztását allergia kezelése céljából.