Változik a balatoni vonatok menetrendje, kötelező lesz a helyjegy is

A balatoni vonalakon május 13-tól érvényes az előszezoni menetrend, mely sűrűbb járatokat és több ülőhelyet kínál, de a helyjegyváltás kötelezővé vált a kiemelt vonatokon.

A MÁV arra kéri az utasokat, hogy ne rutinból utazzanak, hanem tervezzék meg előre a balatoni utazásukat, és időben vásárolják meg a menetjegyeiket. Az előszezoni menetrend május 13-án lépett életbe, amely magában foglalja a vonatok sűrűbb közlekedését és a növelt ülőhely-kapacitást. A kiemelt balatoni vonatokon – mint például a Tópart IC, a Balaton IC, a Kék Hullám expresszvonatok, a Jégmadár expresszvonat és a Helikon InterRégiók – kötelező a helyjegy váltása, ami garantálja az ülőhelyet az utasok számára.

Az InterCity és expresszvonatokon, még az országbérlet vagy a Magyarország24 napijegy birtokában is, kötelező a helyjegy megváltása. Amennyiben valaki nem rendelkezik helyjeggyel, 1000 forintos pótdíjat kell fizetnie a helyjegy ára mellé.

A jegyek elővételben történő megvásárlása jelentős kedvezményeket biztosíthat, és az utasok így előre lefoglalhatják helyüket. A jegyvásárlás megkönnyítése érdekében ajánlott az automatákat vagy az online jegyvásárlási lehetőségeket használni, például az Elvirán vagy a MÁV applikációban.

A helyjegy váltása nem szükséges a Balaton partja mentén, a kijelölt helyjegymentes szakaszokon utazva. Azonban a Budapest és Székesfehérvár között ingázóknak is érdemes figyelniük, mivel számukra is érintett lehet a helyjegy váltás kötelezettsége. Olyan vonatokat érdemes választaniuk, melyek helyjegy nélkül is igénybe vehetők, mint például a Bakony IC, a Göcsej IC, a Vízipók sebesvonatok vagy a Z30 vonatok.

A hétvégi időszakban, amikor a Helikon InterRégiók gyakran telítettek, a MÁV a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expresszt, a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expresszt, valamint a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expresszt ajánlja alternatívaként.