Valter Attila küzdelme a Giro d'Italia 12. szakaszán

A kétszeres világbajnok francia Julian Alaphilippe győzelmével zárult a Giro d'Italia kerékpáros körverseny 12. szakasza, melyen a magyar Valter Attila is szökésben volt, de végül nem ért célba az élen. Az összetett élcsoportban változatlanul a szlovén Tadej Pogacar áll az élen.

A versenyzők a Martinsicuro és Fano közötti 193 kilométeres etapot teljesítették, mely során négy kisebb, negyedik kategóriás emelkedőt is le kellett küzdeniük. A táv jellege miatt sokan próbálkoztak a szökéssel, köztük a magyar bajnok Valter Attila is, aki egy nagyobb csoport tagjaként indult meg, de végül a mezőny beérte őket. Valter a 44. helyen ért célba, összetettben pedig a 34. helyen áll 38:25 perc lemaradással.

Valter Attila az M4 Sport helyszíni stábjának nyilatkozva elmondta, hogy az első óra könnyű volt, de nem számított arra, hogy ott fog elmenni a szökés, és nem is ott tudott elszakadni. A hegyeknél azonban keményen kellett tekerni, hogy elöl maradhasson. Bár nem volt benne az első szökevény csoportban, nem adta fel, és egy másik csoporttal ismét megpróbálkozott. Szerinte a szerencse is fontos szerepet játszik egy ilyen nagy szökésben.

Valter kiemelte, hogy a lábai jók voltak, és fejben is erősnek érezte magát, de végül nem tudott a győztes csoportban maradni. Mivel egyedüli vismás volt elöl, azokra a csapatokra hagyatkozott, amelyek több kerékpárost adtak a szökésbe, de nem sikerült összedolgozniuk, és a mezőny utolérte őket.

A magyar bajnok hangsúlyozta, hogy célja nem a szökésbe kerülés volt, hanem egy jó eredmény elérése. Aktívan próbálkozott elöl kerékpározni, és bár próbálta felrázni a csoportot, hogy ne legyenek húszan, hanem csak tízen, mert úgy talán összedolgoztak volna, de ez nem sikerült.

A szakasz végén Julian Alaphilippe egy félperces előnnyel szerezte meg a győzelmet, ezzel pedig teljessé tette háromhetes kollekcióját, hiszen a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán már korábban is nyert etapokat. Az összetett élcsoportban nem történt változás, az esélyesek együtt értek célba, közel öt és fél perc lemaradással.

A Giro d'Italia mezőnye a következő nap 179 kilométeres távot teljesít Riccione és Cento között, a verseny összesen 3400 kilométert tesz meg, mielőtt a jövő vasárnapi záróetapon Rómában célba ér.

Giro d'Italia 2024:

12. szakasz, Martinsicuro-Fano, 193 km:

    1. Julian Alaphilippe (francia, Soudal - Quick-Step) 4:07:44 óra
    1. Jhonatan Narváez (ecuadori, Ineos Grenadiers) 31 másodperc hátrány
    1. Quinten Hermans (belga, Alpecin-Deceuninck) 32 mp h.
  • ...44. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:03 p h.

Az összetett élcsoportja:

    1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 45:22:35 óra
    1. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 2:40 perc hátrány
    1. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:56 p h.
  • ...34. Valter 38:25 p h.