Türkmenisztánban felavatták a világ egyik legmagasabb szobrát

Türkmenisztánban egy új szobrot avattak fel, amely a talapzatával együtt 80 méter magasságú, ezzel a világ 12. legmagasabb szobra lett.

A világ legmagasabb szobra jelenleg az indiai, Sardar Vallabhbhai Patelt ábrázoló, 182 méter magas Az egység szobra. Ezzel összehasonlítva a türkmenisztáni új szobor méretei nem tűnnek olyan hatalmasnak, de mégis kiemelkedőnek számítanak a maga 80 méteres magasságával. Összehasonlításképpen a New York-i Szabadságszobor 93 méter, a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra pedig 38 méter magas. Magyarországon a legmagasabb szobor a Gellért-hegyi Szabadság-szobor, amely a talapzatával együtt 40 méter magas, maga a szobor pedig 14 méteres.

A Kopet-Dag-hegység lankáin felavatott emlékmű Mahtumkuli Fragi költő-filozófust ábrázolja, aki háromszáz évvel ezelőtt született. Fragi a türkmén önazonosság egyik meghatározó alakjaként van számon tartva, és a szobor felállítása a nemzetállami lét megerősítésének egyik jele. Türkmenisztán területe hosszú időn át nomádok által lakott, határok nélküli terület volt, amely később az orosz, majd a szovjet uralom alá került.

A monumentális alkotás Saragt Babayev munkája, aki korábban is készített már jelentős szobrokat az országban. Ezek közé tartozik a korábbi elnök, Gurbanguly Berdimuhamedow 43 méteres szobra, valamint egy közép-ázsiai pásztorkutya, az alabaj 15 méter magas, aranyozott szobra is.

A költő emlékműve mellett további 24, szerényebb méretű bronzszobrot is felavattak. Ezek a szobrok olyan külföldi alkotók tiszteletére készültek, mint Honoré de Balzac, William Shakespeare, Johann Wolfgang von Goethe és a VIII. századi kínai költő, Tu Fu.

Az emlékműről a jelenlegi államfő, Serdar Berdimuhamedow apja, Gurbanguly Berdimuhamedow döntött, aki 2006 és 2022 között állt Türkmenisztán élén.