Soha ennyi magyar nem képviselte a kézilabdát egy olimpián

A magyar kézilabda teljes fegyverzetben készen áll Párizsra, jelentette ki Ilyés Ferenc, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a szervezet pénteki küldöttgyűlésén.

„Kiemelkedően sikeres időszakon vagyunk túl. A tapasztalt kollégák is azt mondták, hogy régen volt ilyen sűrű, eseménydús, kihívásokkal teli éve a magyar kézilabdának” – kezdte évértékelő beszédét a 13 hónappal ezelőtt megválasztott Ilyés.

Idén nyáron a férfi és a női magyar válogatott is ott lehet az olimpián, ami a játékosok és a stábtagok sikere, de a klubok, az utánpótlás és a felnőtt edzők, valamint az amatőrök és a profik, az alsóbb osztályúak és az NB I-es csapatok közös eredménye is.

„Amikor ott álltam Debrecenben az utolsó női selejtezőmérkőzés után, és láttam a játékosok és a stábtagok boldog arcát, a szurkolók örömét, akkor azt éreztem, hogy beigazolódott az a bátor döntés, amit akkor hoztunk, amikor mindkét selejtező rendezését megpályáztuk” – idézte az MTI a játékosként 229-szeres válogatott balátlövőt.

Ilyés elárulta, hogy voltak kételkedők, akik szerint a hazai pálya nem mindig előny, de ezt sikerült megcáfolniuk. „Alig több mint két hónap van hátra az olimpia rajtjáig, és a magyar kézilabda teljes fegyverzetben készen áll Párizsra” – mondta.

A magyar kézilabda sikerének további jele, hogy a francia fővárosban az MKSZ idén indult hivatásos játékvezetői programjában szereplő Bíró Ádám, Kiss Olivér páros, valamint az öt magyar játékos és egy edző a strandkézilabda bemutatón is részt vesz.

„Soha ennyi magyar még nem képviselte a kézilabdát egy olimpián” – jelentette ki Ilyés. A strandkézilabdában a férfi válogatott Európa-bajnokságot nyert tavaly, és a nők is a világ élvonalhoz tartoznak. A teremkézilabdában a férfi juniorválogatott ezüstérmes lett a világbajnokságon, a nők pedig megnyerték az Európa-bajnokságot.

„Ami még ennél is jobb hír, hogy már többen ott vannak a felnőtt válogatottban és ott lesznek Párizsban is. Az ő tehetségükhöz nem fér kétség, nekünk pedig az a feladatunk, hogy az utánpótlásból minél többen NB I-es szinten játsszanak, de még nem mindenki kész játékos” – magyarázta Ilyés. Az utánpótlásban dolgozó szakemberek munkájának köszönhetően sok türelemre és további képzésre van szükség, hogy a fiatalokból junior érmes játékosok váljanak.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az utánpótlás-képzés, a kiválasztás és a beválás továbbra is kiemelten fontosak számára, és a versenyrendszer tökéletesítésén és a képzések fejlesztésén folyamatosan dolgoznak. „De kell, hogy sok energiát fektessünk a jövőbe” – tette hozzá.

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Fábián László szerint nagy öröm és siker, hogy mindkét magyar kézilabdacsapat jelen lesz az olimpián. „Nagy gratuláció a szövetségnek, a kluboknak, a játékosoknak, hogy Magyarországra ráadásul olyan kvalifikációs eseményeket varázsoltak, amelyek csordultig telítették a szíveket” – mondta. A kézilabda-szövetséggel való együttműködés fontos a MOB számára, és a diagnosztikai központtal történő együttműködés új fejezetet nyitott a MOB életében.

A küldöttgyűlés végén Török Bódog Életműdíjat vehettek át Faludi Mihály és Vass Sándor korábbi szövetségi kapitányok, valamint Kiss István, az MKSZ korábbi elnöke.