A reggeli szorongás korunk keserű napindítója

A korai órákban kevés olyan embert találni, aki kitörő lelkesedéssel tud kipattanni az ágyból, nekiindulni az előtte álló munkanapnak. A teendők, a feladatok és az ezekkel járó stresszt ugyanis már az ébresztő megszólalását követően érzékelhetjük magunkon, különösen ha reggeli szorongásban szenvedünk.

Egy korábbi kutatás szerint a nap legstresszesebb időpontja a 7 óra 23 perc, de ez személyenként eltérő lehet. A nők esetében átlagosan egy órával hamarabb kezdődik a stressz, mint a férfiaknál. A reggeli szorongás a nap bármely szakában felléphet, és különösen nehezen indulnak a reggelek azok számára, akik rögtön a felébredés után a napi teendőkön kezdenek töprengeni.

Ezt az érzést reggeli szorongásnak nevezzük, ami túlságosan gyakori jelenség. A kortizol, a stresszhormon szintje az ébredés utáni első órában a legmagasabb, ami segít abban, hogy éberek és koncentráltak legyünk. Azonban ha stresszelve fekszünk le, ez a kortizolszint túl korai megugrását okozhatja, ami szorongó elmével ébredést eredményezhet. A reggeli alacsony vércukorszint is szorongást válthat ki az arra hajlamosaknál.

A szorongásnak súlyos fizikai tünetei is lehetnek, mint például szédülés, erős szívverés, remegés, emésztési problémák, fejfájás, pánik, émelygés, izzadás, légszomj, vagy alvási nehézségek.

A reggeli szorongás hasznos is lehet, mivel az egészséges egyének elgondolkodhatnak azon, hogyan alakítsák a napjukat. Azonban a szorongásos zavarral küzdőknél komoly kihívást jelenthet, mivel a magasabb kortizolszint súlyosbítja a fiziológiás tüneteket.

A koffeinnel óvatosan, a reggelivel bőkezűen

A reggeli rutin során csak némi odafigyelésre és tudatosságra van szükségünk ahhoz, hogy a gondok hamarabb elillanjanak. A reggeli alacsony vércukorszint miatt érdemes odafigyelni a magnéziumbevitelre, amely megtalálható a dióban, mandulában, kesudióban, mogyoróban, korpa és más teljes kiőrlésű gabonákban. A szorongás az irányítás elvesztésének érzése, a kontrollálható dolgok pedig enyhítik a félelmet.

A reggeli rutin ismétlése megnyugtathat, de nem kell mindent rendszeresíteni. A szorongásos zavarokkal küzdő emberek különösen érzékenyek a koffein hatásaira, ami ronthatja a tüneteket, ezért érdemes korlátozni vagy elkerülni a reggeli kávéfogyasztást.