16,5 milliárd forintos költségvetési csalás - vádemelés a gyanúsítottak ellen

Nyolc ember ellen emelt vádat a Békés Vármegyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt, miután a gyanú szerint 16,5 milliárd forintot csaltak el az állami költségvetésből.

A vádhatóság közleménye szerint a bűnszervezet tagjai 2014 és 2022 között egy magyarországi egyház intézményfenntartói hálózatát használva jogosulatlanul igényeltek normatív és egyházi kiegészítő támogatásokat szociális célra. A vádlottak között a bűnszervezet két vezetője is megtalálható, akik hat társuk segítségével valósították meg a csalást.

A bűnszervezet által létrehozott szervezeti háló keretében a vádlottak népkonyha működtetésének látszatát keltették, valamint a szociális gondoskodásra kapott egyházi kiegészítő támogatást színlelt hitéleti tevékenységre fordították. A pénzfelhasználást hamis okiratokkal igazolták.

A vádirat részletei szerint a bűnszervezet tagjai 11 milliárd forintot meghaladó értékben hajtottak végre különböző pénzügyi műveleteket, többek között külföldi bankszámlák és gazdasági társaságok segítségével történő utalásokat, valamint jelentős összegű készpénzfelvételeket.

A bűnszervezet mindkét vezetője jelentős összegekkel gazdagodott. Az egyik vezető több mint 600 millió forintot, míg társa közel 1 milliárd forintot juttatott hozzátartozóinak bankszámlapénz, ingatlanok és nagy értékű ingóságok formájában. Összesen közel 2,5 milliárd forinttal gazdagodtak közvetlenül.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Békés Vármegyei Főosztálya és a Békés Vármegyei Főügyészség összehangolt munkájának eredményeképpen a nyomozás során 14 milliárd forintot meghaladó értékben sikerült biztosítani ingatlanokat, bankszámlapénzt és ingóságokat, ezzel csökkentve az államot ért vagyoni hátrányt.

Az ügyben a Békés Vármegyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, minősített költségvetési csalás és pénzmosás miatt emelt vádat az elkövetőkkel szemben. Vádiratában beismerés esetére is valamennyi vádlottal szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és a bűncselekménnyel érintett vagyon elvonására tett indítványt.