Geert Wilders sikere: közel a holland kormányalakítás

Csaknem fél évvel a holland parlamenti választások után a Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders közel áll ahhoz, hogy koalíciós kormányt alakítson három másik jobbközép párttal.

A választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) megállapodott a kormányalakításról a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) részvételével. A tárgyalások november óta tartottak, és a koalíciós partnerek még nem döntöttek az új kormány miniszterelnökének személyéről.

A kormányalakítási folyamatot Elbert Dijkgraaf és Richard van Zwolt vezette, és a szerdai megállapodás után a pártvezetők megkezdték a koalíciós megállapodás tartalmának megvitatását a parlamenti frakciókkal. A kormány eskütétele még legalább hat hétbe telik.

A tárgyalások január közepétől akadoztak, miután a VVD bejelentette, hogy törvényt kívánnak elfogadni a menedékkérők igazságos elosztására és a bevándorlás megnehezítésére. Az új kormány stratégiája várhatóan szigorú intézkedéseket fog tartalmazni a menekültügy és a bevándorlás terén, adócsökkentést irányoz elő, és a szegényebb családok pénzügyi biztonságának növelését célozza.

Geert Wilders, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnök iszlámellenes holland barátjaként ismert, a választásokat követően nem tudott azonnal kormányt alakítani a szétaprózódott holland politikai rendszer miatt. A megállapodáshoz vezető úton az is segített, hogy márciusban lemondott a miniszterelnöki posztról.

Wilders ismert populista, iszlámellenes nézeteiről és agresszív bevándorlásellenes politikájáról. Többször is szembe került a törvénnyel, például egy 2014-es esetben, amikor a marokkóiakat érintő megjegyzései miatt bíróság elé került és 5000 euró bírságot kellett fizetnie. Az EU-ellenességéről is ismert, és többször beszélt a határok lezárásáról.

Orbán Viktor és Wilders közötti barátság a közösségi oldalakon megosztott üzenetekből is látszik. Wilders többször gratulált Orbán Viktornak választási győzelmei alkalmával, és kiemelte a határkerítés megépítésének fontosságát. A politikus felesége, Márfai Krisztina magyar származású, és korábban diplomataként dolgozott.