Caravaggio Ecce Homo festményének kiállítása a Pradóban

Május végén a madridi Prado Múzeumban kerül sor Caravaggio Ecce Homo című festményének kiállítására, amelyet korábban mindössze 1500 euróért, azaz körülbelül 600 ezer forintért kínáltak fel egy aukción, mielőtt felfedezték volna az alkotás valódi eredetét.

A történet három évvel ezelőtt kezdődött egy madridi aukciósházban, ahol egy Jézus Krisztust ábrázoló képet José de Ribera műveként kínáltak eladásra. Azonban a szakértők hamar gyanút fogtak, hogy a festményt valójában Caravaggio készíthette, aki az olasz barokk egyik legjelentősebb alakja. A Prado Múzeum szakértői ezt követően felvették a kapcsolatot a spanyol kulturális minisztériummal, amely azonnali exporttilalmat rendelt el, és a madridi regionális kormányzat örökségvédelmi státuszba helyezte a műalkotást.

Massimo Pulini művészettörténész, a Bolognai Képzőművészeti Akadémia professzora a The Guardiannek mesélt arról, hogy egy régiségkereskedő barátja által küldött e-mailben találkozott először a festmény képével. "Amikor megláttam a festményt, nem hittem a szememnek. Azonnali tudtam, hogy ez egy Caravaggio. Olyan volt, mint amikor találkozol valakivel, akit már rég nem láttál" – idézte fel Pulini.

A Prado igazgatója, Miguel Falomir a The Guardiannek elmondta, hogy a festményt a napóleoni invázió idején vitték el a királyi gyűjteményből, és azóta egy madridi család birtokában volt. A műalkotás valódi alkotójának felfedezése után az ára jelentősen megemelkedett, és bár a pontos összeget nem közölték, feltételezhető, hogy a festmény 30 millió euróért (11 milliárd forint) cserélt gazdát.

Az új angol tulajdonos felajánlotta, hogy a festményt először a Pradóban állítsák ki, majd további négy hónapig a múzeum állandó gyűjteményében legyen látható.

David García Cueto, a Prado 1800 előtti olasz és francia festészetért felelős vezetője szerint ez egy nagyszerű lehetőség, és örömüket fejezte ki, hogy a műalkotás Spanyolországban marad, és a spanyol kultúra részévé válik. A múzeum eddig egyetlen Caravaggio festményt, a Dávid a Góliát fejével címet viselő alkotást birtokolta, amelyet a művész Rómában festett 1600 körül. García Cueto hozzátette, hogy az Ecce Homo Caravaggio stílusfejlődésének utolsó tíz évében készült, és a mester munkásságának legjavát sűríti.

A madridi Prado Múzeumban 2024. május 28-tól októberig lesz megtekinthető Caravaggio: Ecce Homo című festménye.