Túlhajszolt, kizsigerelt zombikká váltunk, csak az egyéni megváltásban bízhatunk

Az Index Holnaptól című sorozatában a stresszkezelésre fókuszálunk, és annak hatásaira a szervezetünkre. A XXI. században a stressz egy központi téma, amelynek jelentőségét Selye János stresszkutató is kiemelte. A mindennapi létezésünk egy folyamatos stresszállapot, amelyet a társadalmi és családi elvárások, valamint a média erősít.

Az egészségügyi ellátórendszerben a stresszt, mint a betegségek egyik fő indikátorát, még mindig nem veszik figyelembe. Bérczes Ádám mentálhigiénés segítő szerint a stresszhatások a test, lélek és szellem egységén keresztül jelentkeznek. A munka-magánélet egyensúlyának felbomlása, a teljesítménykényszer, az önfelvállalás hiánya és a média túlterhelése mind hozzájárulnak a stresszes életmódhoz.

Nem találjuk a természetet, nem találjuk önmagunkat

Bérczes Ádám szerint elvesztettük a kapcsolatot a természettel, és ez a városiasodás, az iparosodás és a mezőgazdasági forradalom következménye. A természettel való harmonikus együttműködés hiánya és a "többet és többet" szemlélet negatív spirálba vezetett.

A megoldást Bérczes Ádám az önellátásban és a városok elhagyásában látja. Szentendrén, Kőhegyen él, ahol közel van a természethez, és amennyire csak lehet, önellátó módon él.

Gyakran egy betegség kell az új élethez

Az életmódváltozás gyakran egy komoly ébresztő, például egy egészségügyi probléma következtében jön el. Bérczes Ádám saját tapasztalatai alapján beszél arról, hogy a betegségek gyakran lelki eredetűek, és az alternatív gyógymódok felé fordulva találhatunk megoldást.

Csak egyéni megváltás létezik

A mentális jóllét visszanyeréséhez szükséges változásokat egyéni szinten kell megvalósítani. A sabbatical, az alkotói szabadság vagy a spirituális kalandok segíthetnek a szemléletváltásban. Bérczes Ádám azt javasolja, hogy próbáljunk meg egy olyan életet kialakítani, ahol időt szakítunk a testi, lelki és szellemi töltődésre.

A Vipassana meditáció technikáját ismertetve Bérczes Ádám a légzésfigyelés és a testszkennelés fontosságát hangsúlyozza. Ezek a gyakorlatok segíthetnek a tudat tisztításában és a stressz oldásában.

Az Index Holnaptól című sorozatában eddig hat részt jelentett meg, amelyek az egészséges életmód különböző aspektusait tárgyalják.