Történelmi győzelmet aratott Ausztria a jégkorong-világbajnokságon

Az osztrák jégkorong-válogatott drámai körülmények között, a mérkőzés utolsó tizedmásodpercében szerzett góllal 3–2-re legyőzte a finn csapatot a csehországi világbajnokság negyedik fordulójában.

Ausztria válogatottja, amely tavaly büntetőkkel győzte le a magyar csapatot és maradt így az elitben, az idei világbajnokságon előbb Kanada ellen szerzett pontot, majd most a finnek elleni meccsen, ahol a 9. percben még 2–0-ra vezettek ellenük, végül sikerült fordítaniuk. Benjamin Baumgartner hihetetlen lövése, amely a videóbíró tanúsága szerint 0,1 másodperccel a vége előtt találta el a hálót, történelmi győzelmet jelentett az osztrákok számára, hiszen 1957 óta először győzték le a finneket vb-meccsen.

Baumgartner a győztes gólt úgy szerezte, hogy az ellenfél harmadában, a palánk mellett korcsolyázva, váratlanul lőtt, és a pakk a tömegen átsuhanva a jobb felső sarokban kötött ki. A prágai csoport esti mérkőzésén a címvédő Kanada háromgólos különbséggel múlta felül a norvégokat, és ezzel az A csoport élére állt.

Ostravában az Egyesült Államok válogatottja már az első harmadban eldöntötte a franciák elleni meccset, míg a svédek a kazahokat győzték le, és ezzel ők maradtak az egyetlen csapat, akik továbbra is pontveszteség nélkül állnak. A magyar válogatott jövőre az elit mezőny tagja lesz, miután megnyerte a Divízió I/A-s világbajnokságot Bolzanóban.

A csoportok első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, míg az utolsó helyezettek kiesnek a Divízió I/A-ba. Az A csoport állása szerint Kanada vezet, míg a B csoportban Svédország áll az élen.