A TikTok radikális változás előtt állhat

A TikTok videómegosztó alkalmazás fontos változtatást tervez, amely a tartalmak maximális hosszát érinti. A hírek szerint a felhasználók akár 60 perces videókat is feltölthetnek majd, ami jelentős eltérés a platform jelenlegi, rövid videókra épülő koncepciójától.

A TikTok a rövid, szórakoztató videók révén vált világszerte ismertté, de az utóbbi időben többször is növelte a videók maximális hosszát. Most pedig úgy tűnik, hogy egyes régiókban 60 perces videók feltöltését tesztelik. A platform először 2020 decemberében emelte meg a videók hosszát három percre, majd 2022 márciusában tíz percre, és 2024 elején már fél órás videókkal is kísérletezett.

A változtatás elsősorban a TikToknak és az influenszereknek lehet előnyös. A felhasználók várhatóan több időt töltenek majd az alkalmazásban, ha a videók hossza ténylegesen eléri az egy órát. A megnövelt hosszkorlátozás új tartalmi formátumok bevezetését teszi lehetővé a TikTokon, ami komoly kihívást jelenthet a YouTube számára.

Egyes médiajelentések szerint a TikTok akár streaming-szolgáltatássá is fejlődhet, ahol teljes sorozatepizódokat tölthetnek fel a felhasználók. A hosszabb videók több reklámszünetet és így több bevételt jelenthetnek a platform és a tartalomkészítők számára.

Jelenleg még nem dőlt el, hogy a tesztek után a TikTok globálisan is bevezeti-e a 60 perces videókat. Az Instagram, mint a TikTok egyik közvetlen konkurense, 2019-ben indította el saját rövidvideós formátumát, de a videók hossza itt még mindig csak 3 perc. Az Instagram továbbra is azt javasolja, hogy a felhasználók ne tegyenek fel 90 másodpercnél hosszabb videókat, mivel ez csökkentheti a videók elérését.

: Computer Bild