A Magyar Telekom részvényvisszavásárlási aukciójának elmaradása

A Magyar Telekom bejelentette, hogy lemondja a május 23-ra tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját egy uniós rendelet módosítása miatt, ami jelentős hatással van az árfolyamra.

A társaság a piaczárás után közölte, hogy az aukció során legfeljebb 24 milliárd forint értékben vásárolt volna vissza részvényeket a részvényesi készpénz-visszajuttatási program keretében.

Az aukció elmaradásának oka, hogy a befektetési vállalkozásokra vonatkozó kereskedési kötelezettség technikai szabályai megváltoztak, ami ellehetetleníti a Budapesti Értéktőzsde MMTS1 aukciós kereskedési rendszerének használatát, valamint az UniCredit Bank Hungary Zrt. közreműködését az ajánlattevőként.

A Telekom osztalékpolitikája szerint az éves módosított nettó eredmény 60-80 százalékát fizeti ki osztalék és saját részvény visszavásárlás formájában. A 2023-as év után a vállalat 41,5 milliárd forint osztalékot fizet ki, és egy legfeljebb 24 milliárd forintos sajátrészvény-visszavásárlási programot határozott el, ami 18 hónapra érvényes.

A távközlési társaság ezt aukció formájában, május 23-án tervezte megvalósítani, amit most lemondott. Tavaly májusban a Telekom már végrehajtott egy 14,6 milliárd forintos aukciót, és nem ők az egyetlenek, akik aukciós formában vásároltak vissza részvényeket, hiszen az Opus is végrehajtott egy 2 milliárd forintos aukciót február végén.

A vállalat továbbra is elkötelezett a részvény-visszavásárlás mellett, és vizsgálja a megvalósítás időzítését és módját, de egyelőre nem közölt részleteket.

A hírre reagálva a Telekom árfolyama több mint 2 százalékos mínuszban állt ma reggel.