A Dűne filmek lenyűgöző titkai

A Dűne filmadaptációi nem csupán a tudományos fantasztikum kedvelőinek kínálnak felejthetetlen élményt, hanem a posztapokaliptikus jövőképek iránt érdeklődőknek is. Az 1984-es első adaptáció és a 2021-es folytatás is mérföldkövek a sci-fi műfajában.

2021-ben a Frank Herbert: A Dűne című regény második filmfeldolgozása vált a világ egyik legnagyobb szenzációjává, amely az HBO-n is elérhető lett. A Dűne Második része 2023. május 21-én érkezik a platformra, a mozikban pedig már korábban is megtekinthették a nézők.

Az 1984-es első Dűne film David Lynch rendezésében készült, aki a Jedi visszatérte című film rendezését is felajánlották neki, de a Dűne miatt visszautasította. A produkció néhány jelenetét a Conan, a pusztító című film forgatási helyszínén vették fel. A film kezdetben negatív fogadtatásban részesült, és Lynch karrierjének legnagyobb kudarcaként tartották számon, amit a Dűne bukása miatt visszamondott szerződések is megerősítettek. Azonban az évek során a film kultstátuszt ért el, és bekerült Jay Schreider "101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz" című könyvébe.

Denis Villeneuve gyermekkora óta álmodott arról, hogy egyszer ő rendezheti meg a Dűnét, és tizenkét éves korában szeretett bele a regénybe. A könyvet a modern sci-fi egyik mérföldkövének tartják, hasonló jelentőséggel bírva, mint a Gyűrűk ura a fantasy műfajban. A második feldolgozás eredetileg nem Villeneuve rendezésében készült volna, de a Paramount Pictures által szerződtetett Peter Berg kiszállása után a projekt nem valósult meg.

A film zenéjét Hans Zimmer szerezte, aki korábban olyan filmekhez komponált zenét, mint az Oroszlánkirály, az Eredet, a Csillagok között és A Karib-tenger kalózai. A Dűne: A második rész (2024) a 2021-es film folytatása lesz, amely Paul Atreides mitikus utazását követi. Denis Villeneuve szerint a második rész lesz a duológia befejező része, de siker esetén nem zárta ki további folytatások lehetőségét sem.