A várható élettartam növekedése 2050-re

A Lancet tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a népesség várható élettartama világszerte jelentősen meghosszabbodik 2050-re.

A férfiak és nők várható élettartama egyaránt növekedni fog a következő évtizedekben. A férfiak esetében 71,1 évről 76 évre, míg a nőknél 76,2 évről 80,5 évre várható az emelkedés 2022 és 2050 között. A legnagyobb mértékű növekedést azokban az országokban prognosztizálják, ahol jelenleg a legalacsonyabb a várható élettartam.

A kutatók szerint a pozitív tendencia hátterében elsősorban olyan közegészségügyi intézkedések állnak, amelyek hozzájárultak többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a Covid-19, valamint számos fertőző, anyai, újszülöttkori és táplálkozási betegségek megelőzéséhez és a túlélési arányok javításához.

Chris Murray, a Washingtoni Egyetem egészségügyi adatok kiértékelésével foglalkozó intézetének (IHME) igazgatója kiemelte, hogy a várható élettartam növekedése mellett a földrajzi egyenlőtlenségek is csökkennek. A leggazdagabb és legszegényebb országok közötti egészségügyi különbségek továbbra is léteznek, de a szakadék mérséklődik, különösen Afrika szubszaharai régiójában.

A tanulmány szerint a következő generáció egészségét elsősorban a nem fertőző betegségek fogják meghatározni, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás.

Miközben a várható élettartam 2050-re globálisan 4,5 évvel nő, a jó egészségben eltöltött évek száma csak 2,6 évvel lesz több, 64,8 évről 67,4 évre emelkedik. Ez azt jelenti, hogy az emberek tovább élnek majd, de az egészségi problémákkal töltött éveik száma is növekedni fog.

Emmanuela Gakidou, az IHME professzora szerint az egészséget fenyegető tényezők, mint az elhízás, a légszennyezettség és a dohányzás miatt globális egészségpolitikai lépésekre van szükség a népesség egészségi állapotának javítása érdekében.