A lakásépítések várható növekedésének időzítése

A hazai lakáspiac az év elején még nem mutatott jelentős élénkülést a lakásépítések terén, azonban a jövőre nézve változás várható. Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint, bár az új otthonok száma és az építési engedélyek terén negatív rekordok születtek 2024 első negyedévében, a következő években növekedés kezdődhet.

Az első negyedévben 2779 új otthont adtak át, ami 23 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest, és 7 éves mélypontot jelent. Az építési engedélyek száma is csökkent, 4524 engedélyt adtak ki, ami 9,3 százalékos visszaesés és 9 éve a legrosszabb évkezdet.

Regionális különbségek

A csökkenés mértéke területenként eltérő volt. Budapesten 35 százalékos volt a visszaesés, míg a megyei jogú városokban csak 7,7%, az egyéb városokban 22%, a községekben pedig 16%. Egyes régiókban, mint például a Dél-Alföldön, 32,6 százalékos növekedést mutattak ki, amelyben Kecskemét játszott főszerepet, míg Észak-Alföldön 47 százalékos visszaesést regisztráltak, amelyre Szolnok térségének gyenge teljesítménye volt hatással.

Befektetői tartózkodás

A visszaesés oka részben a befektetők fokozott tartózkodása lehet, hiszen az új lakások 60 százalékát eladásra építették, ami 3 százalékpontos csökkenés az előző évhez képest. A magánépítők térnyerését jelzi, hogy az új lakások többsége családi házban található, és a lakóparki otthonok részesedése alacsony.

A fordulat időzítése

A szakértők szerint 2025-ben már növekedhet az új otthonok száma a piacon. A kedvezményes, 5 százalékos áfa alkalmazásának határideje 2026 végéig meghosszabbításra került, ami lehetővé teszi a beruházók számára, hogy később szerezzék meg az építési engedélyeket. Ha a piaci kereslet erősödik, az engedélykérések száma hamarabb növekedhet, míg ha a kereslet lassabban tér vissza, a beruházók tovább halaszthatják a piacra lépést.

: (Forrás: article-1)