Szakértő: Bűn lenne, ha Zelenszkij elhagyná Ukrajnát ebben a helyzetben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a jelenlegi helyzetben bűn lenne elhagynia Ukrajnát, véli Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. Az Indexnek nyilatkozó egykori katonai attasé szerint Moszkva céljai között szerepel a harkivi terület ellen indított támadás is.

Volodimir Zelenszkij minden külföldi útját lemondta, és utasítást adott arra, hogy az elkövetkező napokra tervezett nemzetközi eseményeket halasszák el, valamint az új időpontokat egyeztessék – közölte az elnök sajtótitkára, Szerhij Nikiforov. Ez összefügghet azzal, hogy az orosz erők folyamatos nyomása alatt Ukrajna visszavonta csapatait a határ menti Harkiv régió több falujából, ahol a katonák heves tűz alá kerültek, és előnyösebb pozíciókba vonultak az északkeleti régió két területén – mondta egy katonai szóvivő.

A hadsereg szóvivője szerint a Lukjanci és Vovcsanszk térségéből történt csapatkivonás a katonák életének megóvása és a veszteségek elkerülése érdekében történt. Az elmúlt napokban civilek ezrei menekültek nyugatra, Harkiv felé, többek között a 74 kilométerre fekvő Vovcsanszk városából, ahol Olekszij Harkivszkij rendőrfőnök szerint a harcok intenzívek, és az orosz erők állásokat építettek ki a városon belül.

Kijev erősítést küldött a tágabb Harkiv régióba a pénteki offenzíva után, amelyet Oroszország egyik legjelentősebb szárazföldi támadásának tartanak azóta, hogy 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját az országban.

Bűn lenne elhagynia az országot

Kis-Benedek József szerint Zelenszkijnek ügyelnie kell minden apróságra, ami népszerűségét érintené, mivel az alacsony. A szakértő kiemelte, hogy az oroszok előrenyomulása jelentős, és bár falvakon és lakatlan területeken könnyebb volt haladniuk, a nagyobb településeknél az ellenállás masszívabb lehet, ami lelassíthatja a támadást. A biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok távlati céljai közé tartozik a másfél millió lakossal rendelkező Harkiv elfoglalása, és egy ilyen helyzetben az ukrán elnöknek elhagyni az országot nem hiba, hanem bűn lenne.

Kis-Benedek József hozzátette, hogy Harkiv elfoglalása nem egyik napról a másikra menne, és a rövid távú célként inkább Kramatorszk, valamint a mellette található Szlovjanszk elfoglalása lehet a realitás. A szakértő szerint itt sem lenne könnyű dolga az oroszoknak, mivel az említett városok védelme jól megszervezett.

A biztonságpolitikai szakértő megjegyezte, hogy amerikai katonai segély nagy számban és folyamatosan érkezik az ukránoknak, így az oroszok számára a gyors támadás és területszerzés jelentheti a legjobb eredményt.