Ukrajnának sürgősen szüksége van két Patriot-rendszerre

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajnának haladéktalanul szüksége van két Patriot-rendszerre, hogy megvédje a harkivi régiót az orosz megszállástól. Az ABC Newsnak adott interjúban Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az ország nem engedheti meg magának Harkiv elvesztését, és most van szüksége segítségre a megszállás elkerülése érdekében.

Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa és stratégiai fontosságú ipari központja, így annak elvesztése komoly csapást jelentene az ország számára mind katonai, mind gazdasági szempontból. A város és a régió védelme kiemelt prioritást élvez Kijev számára, különösen most, hogy az orosz erők folyamatos nyomást gyakorolnak a térségre.

A Sky News beszámolója szerint Moszkva múlt pénteken indított újabb támadást a térségben, ami 8000 embert kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát. Ez azután történt, hogy az Egyesült Államok további 2 milliárd dolláros segélyt jelentett be, a már korábban megígért 61 milliárd dolláron felül.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Washington arra összpontosít, hogy Patriot rakétarendszereket és más kritikus légvédelmi eszközöket küldjön Ukrajnának. A Patriot föld-levegő rakétavédelmi rendszer az USA egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere, és korábban más országok is ígéretet tettek arra, hogy ilyen típusú rendszerekkel támogatják Ukrajnát.