Zalai asszonyt ítéltek el férje halálát okozó bántalmazásért

Egy zalalövői nőt egy év és nyolc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék, miután tavaly májusban úgy ütötte meg pálinkásüveggel a férjét, hogy a férfi a következő reggelre életét vesztette.

A vádlott tavaly májusban szembesült azzal a ténnyel, hogy férjének viszonya van egy kolléganőjével, ami gyakori veszekedésekhez vezetett, és az asszony el akart válni. Egy május végi délutánon, miután fél üveg pezsgőt ivott meg, az udvaron hevesen vitatkozott a férjével, és legalább háromszor erőteljesen megütötte a halántékát, a fülét és a tarkóját. Az ütések következtében a férfi nekiesett a mögötte lévő házfalnak. Három órával később a garázsban folytatódott a veszekedés, ahol az enyhén ittas nő egy literes pálinkásüveget ragadott, és a benne lévő kevés italt a férje fejére öntötte, majd körülbelül három méterről közepes erővel hozzávágta az üveget a vele szemben, egy sámlin ülő férjéhez. A támadás során a férfi arcának bal oldalát találta el, majd mellkason lökte, így a férfi a mögötte lévő fadeszkáknak esett. A bántalmazást a férfi végig tűrte, nem tanúsított ellenállást.

A férfi ezután autóba ült, és leparkolt a mintegy fél kilométerre lévő völgyhíd alatti murvás úton, ahol másnap kora reggel a felesége találta meg a kocsi mellett holtan. Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy a férfi arca zúzódást szenvedett, és a felső háti csigolyákkal együtt bevérzett. Halálának közvetlen oka a pálinkásüveggel az arcát ért ütés volt, ami visszafordíthatatlan agyi sérüléseket okozott.

A Zalaegerszegi Törvényszék előkészítő ülésén a történteket beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó nőt bűnösnek mondta ki halált okozó testi sértés bűntettében. A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a nő megbánását, büntetlen előéletét és rendezett családi körülményeit, ezért jogerősen egy év és nyolc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.