Pünkösdi hétvégi időjárás: eső, zivatarok és változékony hőmérsékletek

A pünkösdi hosszú hétvégén változékony időjárásra kell számítani: jelentős mennyiségű eső és zivatarok érkezhetnek pénteken, a hétvége további részében pedig gomolyfelhős, napos idő várható, de Pünkösdhétfőn ismét több helyen lehet zápor és zivatar.

Péntekre virradó éjszaka délnyugat felől beborul az ég, és egy kiterjedt csapadékrendszer érkezik, amely sokfelé okoz esőt, záport, zivatart. A vastag felhőzet halad át az országon északkelet felé, este azonban már csak az északkeleti területeken maradhat borult idő. A felhőzet mögött gomolyfelhők képződnek, és a Dunántúlon kiderül az ég. A frontális csapadékzóna estig távozik az országból, de utána újabb záporok és zivatarok alakulhatnak ki, különösen a Délnyugat-Dunántúlon már csak kis eséllyel lehet csapadék. A csapadék mennyisége jelentős lehet, helyenként több mint 10 milliméter, lokálisan akár több tíz milliméter is eshet. A szél erős, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet az északkeleti tájakon 15-20, máshol 21-27 fok között alakulhat.

Szombaton a gomolyfelhős, napos idő mellett az ország északi részén helyenként fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A délnyugati szél helyenként megélénkülhet. A hőmérséklet hajnalban 7-13, délután pedig 23-28 fok között várható.

Pünkösdvasárnap több órás napsütésre számíthatunk, de a fátyolfelhőzet délután határozottabban megnövekszik, és nyugaton szórványosan, kisebb számban és eséllyel záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A délies szél időnként megélénkülhet. A hőmérséklet hajnalban általában 10-17, délután 23-29 fok között mozoghat.

Pünkösdhétfőn ismét erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani, több helyen lehet zápor és felhőszakadással kísért zivatar. A szél délkeleti, déli irányú és élénk lökések kísérhetik. A minimum hőmérséklet 10-17, a maximum 20-27 fok között alakulhat.