Hatalmas vagyontömeg mozgásban Magyarországon

Magyarországon jelentős vagyontömeg keresi a helyét a megtakarítási piacon, ahol számos lehetőség adódik, de a szakértők szerint idén már nehezebb lesz pénzt keresni, mint a korábbi évben.

A wealth management szemléletű portfólióépítés során figyelembe veszik az ügyfél vagyoni helyzetét, személyes körülményeit, adózási és számviteli adottságait, valamint jogi helyzetét, ami lehetővé teszi a komplex portfóliótervezési megoldásokat - mondta Illés István, az Apelso Trust cégtársa és igazgatósági tagja. Az integrált wealth management szolgáltatások révén együttműködő szakemberek biztosítanak kockázatkezelést, hozam maximalizálást, adó minimalizálást és optimalizálást a teljes vagyon szintjén.

A portfólióépítés, öröklés és generációváltás a vagyonos ügyfelek körében kiemelt téma. Kótai Patricia, a Gránit Alapkezelő prémium vagyonkezelési vezetője szerint a prémium vagyonkezelés alapja az ügyfél igényeinek felmérése és egy olyan portfólió összeállítása, amivel az ügyfélnek nem kell foglalkoznia. Bozsogi Tamás, az OTP Private Banking vezetője hozzátette, hogy a diszkrecionális vagyonkezelés Magyarországon nem terjedt el. Kállay András, az Apelso Trust partnere és igazgatósági tagja szerint a bizalmi vagyonkezelési szolgáltatások a nagyobb vagyonnal rendelkező ügyfelek komplex igényeit szolgálják ki.

A generációváltás fontosságát Bozsogi Tamás emelte ki, megjegyezve, hogy első generációs vagyonfelhalmozók esetében nincs meg a kultúrája ennek a folyamatnak. Kállay András szerint a vagyonkezelést, befektetéskezelést és az utódláskezelést nem lehet elválasztani, és Magyarországon kedvező a szabályozás az utódlástervezéshez.

Az ügyfelek által keresett termékek között Kótai Patricia a diverzifikált portfóliót és az ingatlanalapokat említette. Kállay András szerint az idei év bizonytalan mind a kötvény, mind a részvénypiacon, ezért alternatív lehetőségeket keresnek, amelyek nem korrelálnak a hagyományos eszközökkel. Bozsogi Tamás szerint a devizában lehetőséget látnak, és az ügyfelek az ingatlanalapokat keresik. A közép-kelet-európai régió részvényei, az ipar, a mesterséges intelligencia, az egészségügy és az arany jelenthetnek vonzó befektetési lehetőségeket.

Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója az arany piacának karakterisztikájáról és a felértékelődésének okairól beszélt. Az amerikai reálhozam csökkenésével párhuzamosan az arany árfolyama emelkedett, és a központi bankok, mint az orosz és a kínai jegybank, növelték vásárlásaikat. Az arany befektetési előnyei között említette, hogy nem lehet befagyasztani, nincs csődkockázata és diverzifikálja a dollár alapú befektetéseket.

A nyersanyagok piacán a nemesfémek, az ipari aktivitás állapotához kötődő réz, a zöld átállásban kulcsfontosságú urán és az energiapiaci termékek kerültek terítékre. A szakértők a nyersanyagok áremelkedésének okairól és a befektetési lehetőségekről beszélgettek.