Ez történne, ha egy fekete lyukba zuhannánk

Az univerzum egyik legfélelmetesebb jelenségéről, a fekete lyukakról talán mindenki hallott már. Ezek olyan téridő tartományok, ahonnan semmi, még a fény sem tud távozni. A fekete lyukaknak nincs belső szerkezetük, csak tömegük, töltésük és perdületük van.

A fekete lyukak akkor jönnek létre, amikor egy véges tömegű anyag a gravitációs összeomlás során egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül. Ebben a pontban a sűrűség és a térgörbület végtelenné válik, és gravitációs szingularitás jön létre.

Ha egy képzeletbeli asztronauta a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyukba zuhanna, az életével fizetne, de addig páratlan látványban lenne része. A NASA új szuperszámítógéppel készített szimulációjának köszönhetően most már bárki megnézheti, milyen lenne egy fekete lyukba zuhanni.

A NASA Goddard Ürrepülési Központjának asztrofizikusa, Jeremy Schnittman szerint két forgatókönyvet szimuláltak: az egyikben az űrhajós elkerüli az eseményhorizontot, a másikban pedig átlépi azt és megsemmisül.

A fekete lyukba esve a gravitációs erő növekszik, és nem egyformán hat a test különböző részeire. A lábainkat erősebb gravitáció éri, mint a fejünket, ha lábbal lefelé zuhanunk. Ezt az árapályerő okozza, ami a Föld nagy vizeit is mozgatja. A fekete lyukaknál ez a hatás sokkal erősebb, és már kis távolságoknál is érezhető.

Közeledve a fekete lyukhoz, a lábunk gyorsabban esik, mint a fejünk, ami a test többi részének nem tesz jót. Amikor a feszítés meghaladja a molekulákat összekötő erőt, a test kettészakad, és ez a folyamat addig ismétlődik, míg atomjainkra nem bomlunk. A téridő tölcsérszerűen szűkül össze, így a testet a gravitáció nyújtja és össze is nyomja. A fekete lyuk eseményhorizontját átlépve a testünk úgy nyúlik el, mint a spagettitészta, ezt nevezik spagettifikációnak.

A NASA által feltöltött videón a spagettifikációt nem láthatjuk, csak azt, ahogy a kamera egyre közelebb kerül a fekete lyukhoz.

Sokkal közelebb is lehetnek hozzánk, mint azt korábban hittük

A fekete lyukak megfigyelése nehéz, mivel teljesen sötétek, csak a környezetükre gyakorolt hatásuk alapján azonosíthatók. Korábban úgy véltük, hogy a Földhöz legközelebbi fekete lyuk körülbelül 1500 fényévre van, de egy tavalyi felfedezés szerint lehet, hogy csak 150 fényévre találhatók. Az Európai Űrügynökség Gaia űrteleszkópja és olasz, spanyol csillagászok mérései alapján a Bika csillagképben lévő Hyadok nyílt halmazban két-három fekete lyuk lehet, amelyek a Naprendszertől csak nagyjából 150 fényévnyire vannak. Ezek ereje és mérete azonban elenyésző a Saggitarius A-hoz képest.