Új csúcson a tőzsdék - Hova kell most tenni a pénzt?

A Portfolio Investment Day 2024 konferencián a legfrissebb hazai, régiós és nemzetközi részvénypiaci trendek, valamint a kriptovaluták befektetési lehetőségei kerültek terítékre. A szakértők megosztották, hogy a nagybefektetők milyen területeken látják a legnagyobb potenciált.

Az AutoWallis vezérigazgatója, Ormosy Gábor bemutatta a cég új, 2028-ig szóló stratégiáját, amely szerint jelentős növekedést terveznek az eladott autók számában és az árbevételben is, melyet az évi 2-3 tervezett akvizíciónak és az organikus bővülésnek köszönhetően érhetnek el. Ormosy szerint a befektetők még nem árazták be az AutoWallis növekedési potenciálját, amit a Concorde 218 forintos célára is alátámaszt.

A részvénypiacokról Botlik Balázs, az OTP Global Markets projektvezetője, Orosz Gergő, a HOLD Alapkezelő senior portfóliókezelője és Pintér András, az Apelso Capital Alapkezelő befektetési igazgatója beszélgettek. Pintér András szerint a jelenlegi tőzsdei rali még 3-6 hónapig tarthat, de utána nehézségek jöhetnek, különösen a mesterséges intelligencia területén, ahol jelentős volatilitás várható. Orosz Gergő óvatosságra intett, kiemelve az amerikai piacok magas árazását és a gazdasági növekedés esetleges megtorpanásának kockázatát. Botlik Balázs a közép-kelet-európai régió vállalatait emelte ki, mint potenciálisan izgalmas befektetési célpontokat.

A kriptopiac kapcsán Honti Roland, a Cryptofalka alapítója az amerikai spot ETF-ek elfogadását és a bitcoin árfolyamának emelkedését emelte ki, mint a piac felfutásának fő okait. Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója és ügyvezetője szerint a ciklusok során a bitcoin általában először emelkedik, majd az ethereum és a kisebb coinok követik. Krómer Bence, a Cryptofalka alapítója a bitcoin ciklusokban való gondolkodását hangsúlyozta, és a bitcoin felezését emelte ki, mint a piaci mozgások fő indikátorát.

A nagybefektetők közül Balogh Péter, az STRT Holding vezérigazgatója a szoftver, mint orvosi eszköz, valamint a mesterséges intelligencia és a mezőgazdaság ötvözését említette kiemelkedő lehetőségként. Orbók Ilona, a BDO Magyarország tulajdonos-ügyvezetője a pénzügyi és a luxusipart részesíti előnyben, míg Waberer György, a Wáberer Medical Center tulajdonosa az egészségügyre és az oktatásra fókuszáló befektetéseket tartja jelenleg a legfontosabbnak.