Új gél a másnaposság ellen

Egy friss kutatás során bemutatott gél, amely tejfehérjékből és nanorészecskékből áll, segíthet megelőzni a másnaposság kellemetlen tüneteit. A ScienceAlert által ismertetett tanulmány szerint a gél még fejlesztés alatt áll, de az egereken végzett kísérletek már most is biztató eredményeket mutatnak.

Raffaele Mezzenga, az ETH Zürich kutatója és csapata által létrehozott anyag képes volt 30 perc alatt 40 százalékkal csökkenteni a leitatott egerek véralkoholszintjét. A gél működési elve, hogy az alkohol lebontását a májból az emésztőrendszerbe helyezi át, így nem keletkezik a másnaposság tüneteiért felelős acetaldehid.

A kísérletek során az alkoholfogyasztást követő 30 percen belül a gél alkalmazásával a részeg egerek véralkoholszintje 40 százalékkal, 5 órán belül pedig több mint 50 százalékkal csökkent. Azok az állatok, amelyek az alkohol mellett naponta kaptak a gélből, kevésbé fogytak le, és májukban jobb volt a zsíranyagcsere, mint azoknak, amelyek csak alkoholt fogyasztottak.

A gél előállításához tej savóját használták, amelyet hosszú szálak képződéséig forralnak, majd vastartalmú vegyületekkel és arany nanorészecskékkel, valamint cukorral kevernek el, hogy elősegítsék az enzimek működését. Azonban a gél csak akkor hatékony, ha az alkohol még az emésztőrendszerben van, és nem érte el a véráramot.

Mezzenga hangsúlyozza, hogy bár a legjobb megoldás az alkoholfogyasztás teljes mellőzése, az általuk fejlesztett gél hasznos lehet azok számára, akik nem szeretnék teljesen lemondani az italról, de nem is akarják túlterhelni szervezetüket. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a gél még távol áll a gyakorlati alkalmazástól, és a kutatóknak még sok munkájuk van hátra, mielőtt embereken is tesztelhetnék.