A Himalája árnyékában: Új felvételek a kínai-indiai határkonfliktusról

Újdelhi és Peking közötti évtizedes határvita újabb fejezetéhez érkezett, miután a kínai állami média közzétett egy eddig ismeretlen felvételt a két ország közötti legutóbbi összecsapásról.

A Himalája magaslatai alatt húzódó, tisztázatlan határvonal már régóta konfliktusok forrása Kína és India között. A brit gyarmati időkben meghúzott "tényleges ellenőrzési vonal" (LAC) ma is viták tárgya, és a függetlenség elnyerése után India számára kiemelt feladat volt a szomszédos országokkal való területi viták rendezése. A két ázsiai nagyhatalom közötti legutóbbi összecsapások során mindkét oldalon halálos áldozatokat követelő harcok zajlottak le, amelyek során a katonák lőfegyverek helyett kövekkel és botokkal vívták meg a csatát.

A kínai állami média által közzétett felvételek a Pangong Tso-tónál történt összecsapásokat mutatják be, ahol a magaslaton álló indiai katonák kövekkel dobálták a feléjük botokkal tartó kínaiakat. A felvételek tanúsága szerint az események során több tucat katona sebesült meg.

A 2020-as és 2021-es években kirobbant intenzív összecsapásokról eddig kevés információ került nyilvánosságra, azonban a most előkerült felvételek új fényt vetnek a határ menti feszültségekre. Az incidens felkavaró képsorai a két ország közötti hosszú távú megoldatlan határviták egyik legélesebb pillanatát örökítették meg.