Nagyszabású rendezvény Bicskei Bertalan emlékére

Idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Bicskei Bertalan Emléktorna, amelyet Vásárosnaményban tartanak május 25-én, szombaton. A magyar válogatott egykori szövetségi kapitányának emlékét idén különösen nagy pompával ünneplik, hiszen negyven évvel ezelőtt vezette aranyéremig az U18-as válogatottat, és idén lenne 80 éves.

A Bicskei Bertalan Emléktornát a József Attila színházban tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol kiderült, hogy az eseményen a Honvéd, az MTK és az Újpest öregfiúkcsapatai is részt vesznek majd. Bicskei Bertalan a magyar labdarúgás egyik meghatározó alakjaként 1965-ben mutatkozott be az NB I-ben a Bp. Honvéd kapusaként, majd az MTK-nál folytatta pályafutását, ahol később pályaedzőként és szövetségi edzőként is tevékenykedett.

Az 1984-es U18-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott a Szovjetunióban megrendezett tornán diadalmaskodott, ahol a döntőben tizenegyesekkel győzték le a házigazdákat. Bicskei Bertalan vezetőedzőként több magyar klubnál is dolgozott, és kétszer volt a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, valamint külföldön is edzősködött.

Az emléktornán a korábbi ifjúsági Európa-bajnok válogatott mellett több csapat is részt vesz, köztük a Honvéd öregfiúkcsapata, a Bereg válogatott, a Színészválogatott és az Újságíró-válogatott. Az Eb-győztes válogatott tagjai között olyan nevek találhatók, mint Petry Zsolt, Szeiler József és Takács József.

A sajtótájékoztatón Krizán Sándor, az 1984-es ifi Eb aranyérmes csapatának tagja is felszólalt, kiemelve az idei év különlegességét, valamint a koronavírus-járvány miatti kimaradt események pótlását. A torna reggeli csoportmérkőzésekkel kezdődik, majd helyosztókkal zárul, és a résztvevő csapatok száma nyolcra bővülhet.

Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere is beszélt az eseményről, kiemelve a település sport, turizmus és kultúra iránti elkötelezettségét. Zsivoczky Gyula, az aranyérmes csapat egy másik tagja szerint az 1984-es siker kiemelten fontos volt a magyar futball számára.

A színészválogatott csapatkapitánya, Puskás Péter is megosztotta várakozásait a tornával kapcsolatban, hangsúlyozva Bicskei Bertalan magyar labdarúgásban betöltött szerepének fontosságát. A résztvevők Bicskei személyéről is megemlékeztek, kiemelve innovatív hozzáállását és a játékosoknak nyújtott tudását.

Krizán hangsúlyozta, hogy Bicskei mindig készségesen segített azoknak, akik hozzá fordultak, és ez a hozzáállás manapság hiánycikk az emberi kapcsolatok terén.