Tizenhat nő vádolja szexuális visszaéléssel David Copperfieldet

Összesen 16 nő vádolta meg David Copperfieldet szexuális visszaéléssel, a vádak szerint több mint fele tinédzser volt a zaklatások idején – számolt be a Guardian. A lap szerint egyikük azt állítja, hogy tizenöt éves volt, amikor a világhírű amerikai bűvész zaklatta őt. Copperfield ügyvédei a vádakat „teljesen hamisnak és valószínűtlennek” nevezték.

A Guardian által bírósági és rendőrségi feljegyzésekre, valamint interjúkra alapozva készített riportban az áll, hogy a nők többsége a munkája révén ismerkedett meg Copperfielddel, és a 2018-as #Metoo mozgalom hatására döntöttek úgy, hogy nyilvánosságra hozzák a történetüket. Több áldozat arccal és névvel vállalta a történetét, és a vádak között számos hasonlóság fedezhető fel: Copperfield gyakran a modellkarrierjük előmozdítását ígérte a lányoknak.

Brittney Lewis modell volt az első, aki 2018-ban megvádolta Copperfieldet, azt állítva, hogy a bűvész 1988-ban, amikor ő 17 éves volt, bedrogozta és szexuálisan zaklatta. Egy másik nő is hasonló esetet jelzett, miszerint őt és egy barátnőjét a bűvész drogozta be, majd beleegyezésük nélkül közösült velük. Négy további esetben a nők azt állították, hogy Copperfield fogdosta őket vagy szexuálisan érintette meg őket színpadi élő előadások során, miközben még kiskorúak voltak.

Fallon Thornton, aki most 38 éves, a Guardiannek elmondta, hogy egy 2014-es előadáson, miután Copperfield felhívta őt a színpadra, a bűvész megszorította a mellét. Thornton az esetet jelentette a rendőrségen, de úgy érezte, hogy az ügyét nem vették komolyan, és végül bizonyíték hiányában ejtették.

Copperfield és ügyvédei tagadták a vádakat, azt állítva, hogy a bűvész „soha senkivel nem viselkedett helytelenül, nemhogy kiskorúakkal”. Az ügyvédek szerint Copperfield a #MeToo mozgalom lelkes támogatója, és a róla alkotott „igazi” kép a kedvességét, szerénységét és a férfiakkal és nőkkel szembeni tiszteletteljes bánásmódját tükrözné.

A bűvész neve az Epstein-peranyagban is felbukkant, de ez nem jelenti azt, hogy bűncselekményt követett el. Egy vallomás szerint Copperfield megkérdezte egy nőt – aki később Epstein egyik áldozatának bizonyult –, hogy tisztában van-e azzal, hogy a lányokat azért fizetik, hogy más lányokat találjanak Epsteinnek. Copperfield ügyvédei szerint a bűvész hallott ugyan pletykákat Epsteinről, de nem hitt abban, hogy bármi helytelen dolog történt. Azt is hozzátették, hogy Copperfield nem látott okot arra, hogy kapcsolatba lépjen a bűnüldöző szervekkel, vagy hogy másokkal is megvitassa az ügyet, miután az általa megkérdezett nő nem fejezte ki aggodalmát. Copperfield nem tartott rendszeres kapcsolatot Epsteinnel, és ügyvédei szerint nem volt tudomása a szörnyű bűncselekményekről, a sajtóból értesült róluk.