Szlovákiai Magyar Írók Társasága és Orbán Viktor reakciói a Robert Fico elleni merényletre

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága elnöke, Hodossy Gyula kijelentette, hogy az agresszió minden formáját elítélik, és a társadalmi indulatok csillapítását sürgetik a Robert Fico elleni támadás kapcsán. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebookon fejezte ki aggodalmát és szolidaritását, hangsúlyozva, hogy mostantól kétszeres erővel, egyedül kell harcolniuk a békéért.

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén megtörtént támadás során életveszélyes sérüléseket szenvedett Robert Fico miniszterelnököt helikopteren szállították kórházba, ahol megműtötték, és állapota stabilizálódott. A merénylőt, Juraj Cintula költőt, aki a Szlovák Írószövetség tagja volt, a rendőrök elfogták.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága elnöke, Hodossy Gyula az Indexnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a tragédia emberi oldalát képviselik, és minden agresszió formáját elítélik. A Szlovák Írószövetség közleményében felháborodását fejezte ki az eseményekkel kapcsolatban, és bejelentette, hogy Cintula tagságát azonnali hatállyal visszavonják.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebookon reagált a történtekre, kifejezve, hogy a szlovákiai választást követő kormányváltás után Szlovákia a békepártiság felé indult el, amit most a merénylet akasztott meg. Orbán Viktor szerint a támadás egy baloldali aktivista által történt, és Robert Fico kiesése a legfontosabb hónapokban nagy jelentőséggel bír. A miniszterelnök bizakodik Fico felépülésében, és hangsúlyozza, hogy a békéért most egyedül kell küzdeniük, és a június 9-i európai választásokon a békére kell szavazniuk.

A szlovák belügyminiszter bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács összehívását kérte, hogy garantálni tudják mindenki biztonságát az országban. A Szlovák Nemzeti Tanács egyik alelnöke, Peter Ziga bejelentette, hogy május 21-ig felfüggesztik a parlament működését.

A szlovákiai helyzetről az Index folyamatosan frissülő hírfolyamban számol be.

Azonban a magyar kormányzati kommunikáció és a kormányközeli média, mint például a Magyar Nemzet és a Megafon-propagandisták, gyorsan reagáltak az eseményekre, és elkezdték terjeszteni az alaptalan híreket, miszerint a merénylő baloldali aktivista lehetett. Bayer Zsolt írása és Orbán Viktor Facebook-bejegyzése is ezt az állítást sugallta, annak ellenére, hogy a Progresszív Szlovákia párt cáfolta, hogy Juraj Cintula az ő kötelékükben mozgott volna valaha is, és a férfi erős szélsőjobboldali bekötéssel rendelkezik, hiszen a 2022-ben megszűnt Slovenskí Branci neonáci, menekültellenes szervezet szimpatizánsa volt. A kormányzati kommunikáció ezt nem vette tudomásul, és a politikailag hasznosabbnak tűnő baloldali bűnbakkeresés folytatódik minden felületükön.

A kormányzati kommunikáció főbb állításai a Fico-merénylettel kapcsolatban azt sugallják, hogy nem csupán a „békepárti” vezetők vannak veszélyben, hanem az őket megválasztók is, ezzel az egzisztenciális félelemkeltést alkalmazva kampányfogásként.

Kiderült, hogy Juraj Cintula korábban részt vett egy kormányellenes, Ukrajna-párti tüntetésen is, ahol "Árulók, kollaboránsok, éljen Ukrajna" felkiáltásokat tett. Ez a részvétel ellentmondásos képet fest az elkövető politikai hovatartozásáról, hiszen korábban egy oroszbarát szlovák paramilitáris szervezettel, a Slovenskí Brancival is kapcsolatban állt. Cintula azt állította a rendőröknek, hogy nem akarta megölni a miniszterelnököt, csak sérülést akart okozni neki. A támadó minimum 25 év börtönbüntetéssel néz szembe, ha elítélik, de akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat.