Szijjártó Péter szabadkereskedelmi megállapodást írna alá Délkelet Ázsiával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bruneibe látogatott, ahol tárgyalásokat folytatott Hassanal Bolkiah brunei szultánnal és helyi hivatali partnerével. A magyar európai uniós elnökség idején szeretnék előmozdítani az EU és Délkelet-Ázsia közötti szabadkereskedelmi megállapodást.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar EU-elnökség alatt szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködést a dinamikusan fejlődő délkelet-ázsiai régióval, és újra elindítani a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a térség országaival. A miniszter úgy véli, hogy az EU számára létfontosságú a külső lendület megszerzése, különösen az ukrajnai háború és a válaszok, valamint az észszerűtlen gazdasági döntések miatt kialakult helyzetben.

Szijjártó szerint a délkelet-ázsiai országok gazdasági növekedése példaértékű, és az EU számára is kiaknázható lehetőségeket kínál. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország versenyképes termékei és szolgáltatásai révén részesülhet a szabadkereskedelmi egyezmény előnyeiből.

A külügyminiszter tájékoztatása szerint Brunei hamarosan átveszi az ASEAN koordináló szerepét az EU felé, és ebben a folyamatban Magyarország és Brunei fogja összehangolni az együttműködést. Két konkrét célkitűzést is megfogalmaztak: az EU-ASEAN szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásainak újraindítása és egy együttműködési megállapodás aláírása az EU és Brunei között.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy az EU és Brunei közötti partnerség erősítése is prioritás lesz a magyar elnökség alatt, hiszen a korábbi tárgyalások mintegy tíz éve megszakadtak, és azóta nem került sor előrelépésre ebben a kérdésben.

Az együttműködés emberi kapcsolatokon alapuló felépítésének fontosságát hangsúlyozva Szijjártó elmondta, hogy megállapodást írtak alá, amely lehetővé teszi, hogy évente öt brunei hallgató tanuljon magyar egyetemeken ösztöndíjjal. Emellett tárgyalásokat kezdtek a magyar technológiák alkalmazásáról Brunei kőolajkitermelésében.

Kijevvel kapcsolatban is nagy az egyetértés

Szijjártó Péter kitért az ukrajnai háborúra is, megjegyezve, hogy annak negatív hatásai a távoli Délkelet-Ázsiában is érzékelhetők az infláció és az energiaárak emelkedése révén. Brunei is érdekelt a konfliktus mielőbbi lezárásában, és egyetértettek abban, hogy a békés megoldást kell keresni, a diplomáciai eszközök alkalmazásával.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy mindkét ország a globális békepárti többség része, és egyetértenek abban, hogy a szankciók nem vezetnek eredményre, az atomfegyverekre való hivatkozás pedig veszélyes.

A külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán találkozott Hassanal Bolkiah brunei szultánnal és helyi hivatali partnerével Bandar Seri Begawanban.

Ezzel párhuzamosan, a holland kormánykoalíció, melynek vezető ereje a radikális jobboldali Geert Wilders vezette Szabadságpárt, kiadott egy közleményt, amelyben kifejezte Hollandia további támogatását Ukrajna irányába. A koalíciós pártok egyetértési pontjaiként kiemelték Hollandia politikai, katonai, pénzügyi és erkölcsi támogatását Ukrajnának az orosz agresszióval szemben, valamint a NATO-val való együttműködés fontosságát Hollandia nemzetbiztonsága szempontjából. A holland kormánykoalíció közleménye hangsúlyozza, hogy Hollandia továbbra is részt vesz a NATO kapacitásainak növelésében a NATO-tagállamok területén és a nemzetközi missziókban.

Christopher Cavoli, a NATO európai haderőinek legfelsőbb parancsnoka szerint Oroszország jelenleg nem rendelkezik elegendő katonai erővel ahhoz, hogy stratégiai áttörést érjen el Harkiv térségében. A parancsnok optimista a jövőt illetően, és úgy véli, hogy hamarosan komoly javulás várható Ukrajna lőszerhelyzetében, ami azt jelenti, hogy a nyugati országok fokozni fogják az utánpótlások küldését, amely jelentős segítséget nyújthat az ukrán védelem számára.