Szijjártó Péter szembesül az orosz kibertámadásokról szóló tudással

Belső dokumentumok alapján kiderült, hogy a magyar külügyminisztérium tisztában volt az orosz kibertámadásokkal, amelyeket korábban kampányhazugságnak tituláltak. Egy részletes cikkben már beszámoltunk az eseményekről. Szijjártó Péter külügyminisztert egy pilisi kampányesemény után szólítottuk meg az ügy kapcsán. A miniszter válaszában már nem említette a kampányhazugságokat, de amikor a nemzetbiztonsági kvalitásokkal szembesítették, Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar nemzeti érdekeket megvédte a fejlett nemzetbiztonsági rendszer, és hogy ő nem tud olyan orosz támadásról, ami nagy mennyiségben feltörte a külügyminisztérium gépeit.

A 444.hu által közzétett dokumentumok további bizonyítékokat szolgáltatnak a Direkt36 két évvel ezelőtt feltárt információira, mely szerint orosz titkosszolgálatok széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózat ellen. Egy magyar titkosszolgálat vezetőjének levele egyértelműen leírja, milyen kiterjedt kibertámadásokról van szó, és azt is tisztázza, kik az elkövetők.

Szijjártó Péter a dokumentumok tartalmával szembesítve nem kívánta nyilvánosság előtt megvitatni a nemzetbiztonsági kérdéseket. A videó, amely a 444.hu-ra vágott, szerkesztett formában került ki, Szijjártó Péter által közzétett egy részletében azonban a miniszter azt állította, hogy a kormányt minden irányból támadják, ha az szuverén. Hozzátette, hogy a balliberális média választási kampányban a leggátlástalanabb eszközökkel támad, és hogy a nemzeti érdekek védelme a kormány feladata, míg a média megrendelőiknek dolgozik, felvetve a kérdést, hogy vajon köztük vannak-e titkosszolgálatok.

A 444.hu birtokába jutott dokumentumok szerint 2021-ben hackerek törték fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét, és ezeket a támadásokat Putyin emberei követték el. Szijjártó Péter a Facebookon közzétett egy videót, amelyben zavaros kommentárral reagál a 444.hu állításaira. A miniszter szerint a kormány szuverenitása miatt támadják azt minden irányból, és a balliberális média választási kampányban a leggátlástalanabb eszközökkel támad. Szijjártó hozzáfűzte, hogy a nemzeti érdekek védelme a kormány feladata, és felvetette a kérdést, hogy a média megrendelői között vannak-e titkosszolgálatok.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Brenner Koloman, aki az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke is, rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte a kibertámadások miatt. Brenner Koloman szerint újabb bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Oroszország széles körű katonai és polgári titkosszolgálati kibertámadást hajtott végre a magyar külügy rendszereivel szemben, ami nemzetbiztonsági szempontból kiemelten fontos információk orosz kézre kerülését jelentheti. A Jobbikos politikus határozottan tiltakozik az ellen az orosz, kínai és török befolyásolási szándék ellen, amely folyamatosan nő hazánkban.