A Robert Fico elleni merénylet mögötti elméletek

Az interneten számos elmélet terjedt el a szlovák miniszterelnök, Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban, melyek között szerepel a WHO, a NATO és a brit kormányzat érintettségére utaló feltételezések is.

Szerdán délután Juraj Cintula öt lövést adott le Robert Ficóra, Szlovákia miniszterelnökére Nyitrabányán (Handlová). A merénylet indítékáról azonnal megindultak a találgatások, és tettét propagandisztikus célra is felhasználták. A közösségi és hagyományos médiában egy sor valóságalap nélküli narratíva jelent meg.

Az egyik elmélet szerint Ficót a WHO-ellenessége miatt lőhették le, mivel elutasította az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének globális világjárvány egyezményét. Egy másik népszerű bejegyzés szerint az Európai Unió migrációs paktumának elutasítása adhatott okot a támadásra.

Néhányan Fico oroszbarátságát és nyugatellenességét emelték ki, mint lehetséges indítékot, mivel korábban elítélte az ukránokat, és állítása szerint ők kényszerítették ki Oroszország ukrajnai támadását. Az orosz propaganda ezt kihasználva Ficót Oroszország barátjának nevezte.

Az orosz dezinformációs kampányok Szlovákiát és Ukrajnát is megcélozták, Ukrajnát és szövetségeseit vádolva a merénylet mögötti állítólagos érintettséggel. A brit Michael Clarke elemző nyilatkozata alapján az orosz közösségi médiában az a hír terjedt, hogy a britek jogosnak tartották a merényletet, míg egy orosz hetilap szerint az Egyesült Királyság szervezte meg a támadást.

A NATO-t is megemlítették, mint lehetséges célpontot, mivel Fico a szlovák miniszterelnök a russo-ukrán konfliktust proxyháborúnak láttatja. A Ficóval kritikus média is megkapta a maga részét a vádakból, egy szlovák képviselő a Denník N-t vádolta meg a merénylet előkészítésével, míg magyar kommentátorok a Telexet és a 444-et említették uszítás miatt.

Andrew Tate, a brit–amerikai influenszer, egy posztban sűrítette össze a különböző narratívákat, amelyben Szlovákiát rendőrállamnak nevezte a koronavírus-járvány idején, és Fico WHO-ellenességét, valamint az ukrajnai békére való felhívását emelte ki.

Juraj Cintula, a merénylet elkövetője, csak röviden magyarázta indítékát, azzal, hogy nem értett egyet a kormány politikájával. A rendőrség előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a férfit. A merénylőről több magyar és külföldi lapban is úgy írtak, mint baloldali költő, író, de ez egy félrefordítás miatt történt.