A svéd-iraki focista rejtélyes eltűnése

A Budapesti Rendőr-főkapitányság lezárta Abdullah Hameed Talal svéd-iraki futballista eltűnésével kapcsolatos nyomozást, mivel nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése.

A 28 éves, svéd és iraki papírokkal is rendelkező Abdullah Hameed Talal futballista ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) befejezte a nyomozást. A focista tavaly augusztusban tűnt el rejtélyes körülmények között Budapesten, majd került elő. A BRFK a zsarolás bűntett gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettessel szemben, de a rendelkezésre álló adatok és bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése[^24.hu].

Talal, a Zalaegerszeg korábbi játékosa, a HNK Gorica horvát csapatával kötött szerződést, de nem érkezett meg hozzájuk, ezért családja bejelentette az eltűnését. Az eset kapcsán a futballista édesapja Budapestre utazott, ahol egy garázsban megtalálta fia Porschéját[^24.hu].

A svéd Aftonbladet szerint a focista apja, Tali Hameed Talal, az eltűnése előtt beszélt fiával, aki készen állt a költözésre. Később azonban már nem tudta telefonon elérni, és mivel otthonában sem találta, értesítette a rendőrséget, akik pár napon belül megtalálták az eltűntként keresett fiát[^24.hu].

Az apa szerint a fiát egy másik csapat is megkereste, de ő visszalépett a szerződéskötéstől, mert a csapat nem tűnt elég komolynak. Ezt követően fenyegetések érték a focistát, és a szállodában, ahol megszállt, két férfi megfenyegette, hogy megkéselik. A szálloda egyik dolgozója hallotta ezt, és kihívta a rendőröket, akik elvitték a két férfit[^24.hu].

A svéd lap korábban azt is írta, hogy 50 ezer eurós kártérítést követeltek a fiától, de mivel semmilyen megállapodás nem volt közöttük, a futballista nem volt hajlandó kifizetni. A BRFK januárban közölte, hogy zsarolás bűntette miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen[^24.hu].

Abdullah Hameed Talal a rendőrségi meghallgatása során azt állította, hogy bántották és elkábították, de a kamerafelvételeken nem találtak olyan személyeket, akikről a focista beszélt. Mivel nem lehetett megállapítani, hogy tényleg megtörtént-e az általa említett eset, a rendőrség megszüntette a nyomozást[^24.hu].

Ha bizonyítható lett volna, hogy a focista hazudik vagy csak kitalálta a történteket, akkor hatóság félrevezetése miatt eljárást kellett volna indítani ellene, de erre nem került sor[^24.hu].