Merényletek az EU vezetői ellen: Fico életéért küzdenek

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen merényletet követtek el Nyitrabányán, a kormány kihelyezett ülése után. A támadás során ötször lőttek rá, és életveszélyes állapotban került kórházba. Az utolsó sikeres merénylet egy EU-s vezető ellen Olof Palme svéd miniszterelnök meggyilkolása volt 1986-ban. A történelem során számos kísérlet történt vezetők életére, többek között Fidel Castro, Donald Trump és Ronald Reagan ellen is.

A Blikk információi szerint a 71 éves Juraj Cintula, a Szlovák Írók Szövetségének tagja volt a támadó, aki összesen ötször lőtt a miniszterelnökre. Ficót először a városi kórházba, majd mentőhelikopterrel Besztercebányára szállították, ahol Robert Kaliňák beszámolója szerint az orvosoknak sikerült stabilizálniuk az állapotát.

Az utolsó sikeres merénylet egy EU-s vezető ellen Olof Palme svéd miniszterelnök ellen történt, akit 1986-ban lőttek le Stockholmban. A gyilkosság nyomozása 2020-ig tartott, amikor a svéd ügyészség Stig Engström grafikust nevezte meg a legvalószínűbb elkövetőként.

Fidel Castro kubai vezető ellen több mint 600 merényletkísérlet történt, melyek között mérgezett töltőtoll és robbanó szivar is szerepelt, de egyik sem volt sikeres. A CIA állt a legtöbb kísérlet mögött.

Donald Trump ellen, még elnökjelöltként, egy 20 éves brit férfi próbált merényletet elkövetni Las Vegasban, de az akció meghiúsult, és a férfi 12 hónapos börtönbüntetést kapott.

Ronald Reagan elleni merényletkísérlet során John Hinkley Jr. lőtte meg az akkori amerikai elnököt, aki a gyors orvosi segítségnek köszönhetően túlélte a támadást. Hinkley motivációja Jodie Foster színésznő lenyűgözése volt.

Adolf Hitler ellen Claus von Stauffenberg ezredes kísérelt meg merényletet, de a robbanóanyagot rossz helyre helyezték, így Hitler túlélte a támadást.

: Blikk