Pénzmosás gyanúja Somogyszentpálon: Több tízmillió forintot utaltak külföldi cégek

Több tízmillió forint értékben mozgott meg különböző devizákban a somogyszentpáli férfi bankszámláin, akit most pénzmosás vádjával illetnek a keszthelyi hatóságok.

Németh Eszter, a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője szerint a 45 éves vádlott 2019 nyarán kezdett el bankszámlákat nyitni, miután kapcsolatba került egy ismeretlen személlyel. Az illető rávette, hogy nyisson meg több deviza alapú bankszámlát magyar pénzintézeteknél, majd a hozzájuk tartozó bankkártyákat és netbanki azonosítókat átadta neki. A férfi tudatában volt annak, hogy ezeket a banki eszközöket mások fogják használni, és nem kapja vissza azokat.

A vádlott által nyitott számlákra 2019 szeptembere és 2020 februárja között amerikai cégektől közel 44 millió forintnak megfelelő összeg érkezett, amit ismeretlen személyek vettek fel különböző európai országokban található ATM-ekből, többek között osztrák, német és magyar bankautomatákból.

Ezt követően 2021 februárja és júniusa között lengyel gazdasági társaságok további több mint 34 ezer eurót utaltak a számlákra, amelyeket szintén ismeretlenek emeltek le készpénzben, osztrák és német bankok ATM-jeiből.

A Keszthelyi Járási Ügyészség vádat emelt a somogyszentpáli férfi ellen pénzmosás bűntette miatt. A vádhatóság egy év felfüggesztett börtönbüntetést, valamint az egyik bankszámlán lefoglalt 2300 euró elkobzását indítványozza büntetésként.