Átalakulhat a rokkantsági ellátás és az öregségi nyugdíj 

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése új lehetőségeket nyit meg a rokkantsági ellátásban részesülők számára, de a nyugdíjmegállapítás nem automatikus folyamat, kérelemre történik.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése nem csak a folyamatosan dolgozók számára jelentheti a nyugdíjazás lehetőségét, hanem azoknak is, akik egészségi állapotuk miatt rokkantsági ellátásban részesülnek. Azonban ez az átállás nem történik meg automatikusan, hanem kérelemre.

Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő szerint előnyösebb lehet a rokkantsági ellátásban részesülők számára az öregségi nyugdíj igénybe vétele, ha az magasabb összegű lenne. Az öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év szolgálati idő szükséges, és a nyugdíjtörvény értelmében az jogosult, aki betöltötte a reá irányadó nyugdíjkorhatárt.

A nők számára a negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátás is igénybe vehető, függetlenül a nyugdíjkorhatár elérésétől. Az 1959-ben születettek 2024-ben érik el a 65. életévet, és ekkor dönthetnek a nyugdíj igénylés mellett.

A rokkantsági ellátásban részesülők számára a rokkantsági ellátás időtartama önmagában nem számít szolgálati időnek. Viszont ha az érintett keresőtevékenységet folytat, az időtartam alatt szolgálati időt szerez, mivel járulékfizetési kötelezettsége van. 2024. január 1-jétől már nem előfeltétele a rokkantsági ellátás megállapításának a keresőtevékenység hiánya.

Amennyiben a rokkantsági ellátásban részesülő személy megszerzi a nyugdíj jogosultság feltételeit, azaz betölti a nyugdíjkorhatárt és rendelkezik legalább tizenöt év szolgálati idővel, kérheti az öregségi nyugdíj megállapítását. Ha az öregségi nyugdíj összege magasabb lenne, mint a rokkantsági ellátásé, akkor a jövőben az öregségi nyugdíj kerül folyósításra, és a rokkantsági ellátás megszűnik.

Fontos megjegyezni, hogy a rokkantsági ellátás helyett az öregségi nyugdíj megállapítása kizárólag kérelemre történik. Ha az érintett nem kéri a nyugdíj megállapítását, akkor továbbra is rokkantsági ellátásban részesül.