Robert Fico továbbra is életveszélyben van

Robert Fico egészségi állapota továbbra is súlyos, és még nincs túl az életveszélyen – közölte Robert Kaliňák honvédelmi miniszter. A miniszter hozzátette, hogy a sérülések mértéke öt lőtt seb után igen jelentős, de az orvosok mindent megtesznek a gyógyulásáért, és megköszönte az emberek támogatását.

Robert Kaliňák szerint a merénylet, amely során Fico öt lőtt sebet szenvedett, érvénytelenítette az ország demokratikus fejlődéséért tett több éves erőfeszítéseket. A szlovák honvédelmi miniszter a Biztonsági Tanács ülése után beszélt a sajtónak, és kifejezte háláját a támogatásért, amelyet az emberek és a külpolitikai képviselők nyújtottak ebben a nehéz időszakban.

A merénylet után Zuzana Čaputová leköszönő és Peter Pellegrini megválasztott államfő közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közös egyeztetésre hívják a parlamenti pártokat. Čaputová hangsúlyozta, hogy a társadalom számára a legfontosabb a helyzet megnyugtatása, míg Pellegrini arra kérte a politikai pártokat és szervezeteket, hogy függesszék fel vagy mérsékeljék az európai parlamenti választási kampányukat, amíg a helyzet nem rendeződik. Pellegrini elmondta, hogy az elkövetkező napok fogják megmondani, hogyan reagál a miniszterelnök szervezete, és hogy a támadás átlépett egy olyan vörös vonalat, amilyet Szlovákiában még sosem léptek át.

A szlovák kormány és a biztonsági tanács is ülésezett a merénylet kapcsán. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hónapok eseményei vezettek a támadáshoz, és Robert Kalináknak kellene helyettesítenie Ficót, amíg az nem tudja ellátni a kormányfői feladatokat.

Denisa Saková gazdasági miniszter megjegyezte, hogy szerencsére nem volt több áldozat a civilek között, de nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a belügyminiszternek le kellene-e mondania. Erik Tomáš munkaügyi miniszter szerint a történteket objektíven ki kell vizsgálni, és nem fogalmazott egyértelműen arról, hogy felelősségre vonják-e Fico testőreit. Több szakértő is bírálta a testőrök tevékenységét, mivel a támadó öt lövést adott le, és a helyszínen kialakult káosz miatt kérdéses, hogy megfelelően reagáltak-e a vészhelyzetre.

Robert Fico várhatóan bizonytalan ideig nem tudja majd ellátni miniszterelnöki teendőit. A szlovák hatásköri törvény szerint a miniszterelnök távollétében a miniszterelnök által kinevezett miniszterelnök-helyettes képviseli őt.

A merénylet után a rendőrség egy 71 éves írót, Juraj Cintulát gyanúsította meg, aki békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már. A férfi azt mondja, “nem értett egyet Fico politikájával”, ezért hajtotta végre a merényletet, és a rendőrségen azt mondta, büszke arra, amit tett. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a nyomozással kapcsolatban elárulta, hogy a támadás oka feltehetően az volt, hogy a támadó nem értett egyet az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállításával, a különleges ügyészség megszüntetésével, és megerősítette, hogy a lövöldöző nem tagja semmilyen radikális csoportnak, de részt vett kormányellenes tüntetésekben. Eštok bejelentése szerint megerősítették a közjogi méltóságok, a politikusok és a sajtó képviselőinek védelmét. A rendőrség délután háromkor tartott sajtótájékoztatót a támadásról.

Pozsonyban a támadás után fokozták a rendőri jelenlétet, és megerősítették az iskolák, szerkesztőségek, valamint a parlament és a köztársasági elnöki hivatal védelmét. A helyiek szerint a társadalom két pólusra szakadt, és a merénylet csak tovább mélyítheti a megosztottságot. A politikai pártok vezetői egységesen elítélték a támadást, és gyors felépülést kívántak Ficónak, miközben a szlovák parlament ülését is megszakították az események hatására.

A kórház igazgatója, Miriam Lapuníková csütörtök délután arról beszélt, hogy a miniszterelnökön aznap már nem fognak elvégezni újabb műtétet, és másik intézménybe sem szállítják. Egy esetleges átszállításról hétfőn tartanak majd egyeztetést, itt születhet meg a döntés.

A szlovák kormányfőt ért támadással egy 71 éves írót, Juraj Cintulát gyanúsította meg a rendőrség, a férfi békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már, szlovák sajtóértesülések szerint a rendőrségen azt mondta, büszke arra, amit tett. A kormányfő elleni merénylet után a szlovák rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán tiszteletre és toleranciára szólított fel, és közölte, hogy fokozott figyelemmel kísérik a gyűlölködő posztokat, kommenteket a közösségi médiában.

Az országos rendőrfőkapitány, Ľubomír Solák arról beszélt, hogy az elmúlt napokban megnőtt a hibrid fenyegetések száma, és az iskoláknál, a parlament épülete környékén, illetve a szerkesztőségeknél is megerősítették a rendőri jelenlétet. Több vezető politikust is halálosan megfenyegettek.

Mindeközben a legnagyobb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS) 100 napos békére szólította fel a politikusokat. Michal Šimečka, a PS elnöke arra kérte a politikai szereplőket, hogy legalább 100 napig tartózkodjanak azoktól a támadásoktól, amelyek polarizálják a társadalmat. Szlovákiában július 8-án tartják az európai parlamenti választásokat, de a pártok a miniszterelnök elleni merényletet követően felfüggesztették a kampányaikat.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt május 15-én egy kihelyezett kormányülés után többször meglőtt egy 71 éves szlovák férfi. A férfi indítéka, háttere egyelőre zavaros, sok hamis információ, keretezés terjed, ezekről itt írtunk bővebben. Robert Fico továbbra sincs túl az életveszélyen, jelenleg a besztercebányai kórházban ápolják. Peter Pellegrini megválasztott államfő szerint a miniszterelnök csak hajszál híján menekült meg a haláltól.