Fico állapota továbbra is nagyon súlyos

„A miniszterelnök egészségi állapota továbbra is nagyon súlyos, pár percet tudtunk csak beszélni. Most következnek számára legfontosabb órák, napok” – mondta Peter Pellegrini megválasztott államfő újságíróknak, miután meglátogatta Robert Ficót a besztercebányai kórházban.

Peter Pellegrini hangsúlyozta, hogy a helyzet rendkívül kritikus: „Egy hajszálon múlt, hogy Fico túlélte a merényletet. Átléptünk egy vörös vonalat, amelyet a köztársaság megalakulása óta nem léptünk át. Le kell csillapítanunk az indulatokat, el kell kezdenünk Szlovákia egyesítésén dolgozni,” tette hozzá.

Az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója szerint „Robert Fico állapota orvosilag stabil, de továbbra is súlyos,” és ma már várhatóan nem kell műteni, valamint átszállítása más kórházba sem sürgős. Miriam Lapuníková, a merénylet utáni életmentő beavatkozáshoz riasztott Szív- és Érrendszeri Megbetegetések Közép-Szlovákiai Intézetének szakembere hozzátette, hogy a miniszterelnök már egy műtéten esett át, és kommunikál. Várhatóan hétfőn szakértői konzíliumot tartanak, amin döntenek Fico esetleges átszállításáról is.