Robert Fico, a többszörös túlélő

Politikai értelemben többszörös túlélő Robert Fico szlovák kormányfő, akinek az élete is politikai küzdelme tétjévé vált az ellene elkövetett szerdai támadás következtében.

A HVG értesülései szerint a lövések oldalról érték a politikust, ami rontott a helyzetén, ez is magyarázhatja azt, hogy hosszú órákon keresztül tartott életmentő operációja a besztercebányai kórházban. Az 59 éves Fico egyébként néhány héttel ezelőtt megjósolta a merényletet.

Lehet, hogy minden másképpen alakult volna Szlovákiában, ha a kommunista utódpárt, a Demokratikus Baloldal (SDL) 1998-ban eleget tesz az akkor 33 éves Robert Ficónak és a tömörülés őt jelöli főügyésznek. Ám az SDL túl fiatalnak ítélte a korábban a kommunista pártban is megfordult politikust, aki ezt követően több sértődött társával otthagyta a pártot és megalakította a ma is kormánypártként működő Irány – Szociáldemokrácia (Smer) nevű balközép tömörülést.

A Nyitra környéki Nagytapolcsányban született Fico már gyerekkorában is politikus – vagy sportújságíró – akart lenni. Kiváló diákként végezte el 1986-ban a pozsonyi Comenius Egyetem jogi tanszékét, majd szinte azonnal politikai pályára lépett. 1992-ben parlamenti képviselővé választották, de 1994-2000 között átmenetileg részben visszatért a jogi pályához. Fico képviselte hazáját az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ám a hozzá került 14 ügyből egyet sem nyert meg.

Az első győzelmek és kudarcok

2006-ban földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, és két évvel az EU-tagság megszerzése után beülhetett a kormányfői székbe. 2009-ben Szlovákia az euróövezet tagja lett. A 2010-es választáson a Smer szerezte a legtöbb voksot, de Fico helyett Iveta Radicová alakíthatott kormányt. Ebben az időszakban romlott meg véglegesen a viszonya a független médiumokkal, miután nyilvánosságra kerültek olyan hangfelvételek, amelyeken egy Ficóéra emlékeztető hang arról beszél, hogy a Smer szabálytalan módon jutott pénzekhez. A politikus tagadta a vádakat.

2012-ben és 2016-ban is az első helyen végzett a választáson, de 2018-ban le kellett mondania Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirová meggyilkolása miatt. Fico hajlandó volt távozni, de ragaszkodott ahhoz, hogy Peter Pellegrinit tegyék meg kormányfőnek.

Ismét talpon

A politikus ismét felállt, és egyre populistább politikával kezdte növelni újra népszerűségét. A Covid-járvány idején ellenezte a kötelező maszkviselést és a kijárási tilalmakat. Az Ukrajna elleni háború kitörése után Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját képviselte. Nyilatkozataiban Ukrajnát egy „náci rezsim” irányításával vádolta.

Orbán Viktorhoz hasonlóan az ukrán kapitulációt jelentő „azonnali tűzszünetet” szorgalmazta. Egyre inkább magyar, pontosabban Orbán-baráttá vált. A tavalyi választáson ismét a Smer végzett az első helyen és koalíciós kormányt hozott létre. Az Európai Parlamentben működő szocialista frakció azonnal ki is zárta a Smert és a Hlast.

Brüsszel haragja

Ficóék felszámolták az ügyészi hivatalt, amely a kiemelt korrupciós ügyekben vizsgálódott, és lejjebb vitték a gazdasági bírságok összegét. Áprilisban a közmédia szervezeti rendjét is átalakították. Elemzők szerint Fico annak köszönheti, hogy többször is képes volt felállni egy-egy súlyos politikai vereség után, hogy nincsenek skrupulusai.

Áprilisban Fico megemlítette, nem kizárt, hogy a gyűlölködés erőszakba torkollik. „Undorító módon szidják a koalícióhoz tartozó politikusokat és én csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, Sme és Aktuality által gerjesztett frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába” – mondta egy beszédében. Hogy merénylőjét, a 71 éves Juraj Cintulát mennyire befolyásolta ez a nyilatkozat, nem tudni. A szlovák politikai elit pedig a merénylet után még tovább fokozta a kormánypárti és ellenzéki politikusok közötti feszültséget.

A merénylet után a közvélemény azonnal egymásnak esett, és elszabadultak az indulatok a kommentmezőkben, nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon is. A szlovák rendőrség kérte a helyi médiumokat, hogy kapcsolják ki a kommentelés lehetőségét a közösségi oldalaikon, hogy ne tetézzék a bajt. Az Index és több más magyar portál is korlátozta a hozzászólásokat a merénylettel kapcsolatos írásaiknál, hogy megakadályozzák a gyűlöletkeltést.

A merénylet és a biztonsági hibák

A merénylet során a biztonsági szolgálatok hibáit több szakértő is kiemelte. Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője szerint a támadó nem adhatott volna le öt lövést egy ennyire védett helyzetben, és a testőröknek a testükkel kellett volna védeniük a miniszterelnököt. Hamran István korábbi országos rendőrfőkapitány is a biztonsági erők zavaráról és kudarcáról beszélt.

A politikai helyzet és a jövő

Szlovákia politikai jövője bizonytalan. A kormányfő állapota súlyos, de már túl van az életveszélyen. A miniszterelnök helyét átmenetileg valószínűleg Robert Kaliňák, a jelenlegi védelmi miniszter veszi át. A Smer-SD Fico nélkül is meghatározó erő maradhat a szlovák baloldalon, de a politikus kiesése érzékeny veszteséget jelentene a tömb számára. Az előrehozott választások esetén a kormánypártok és az ellenzék is próbálhatnák a saját javukra fordítani a helyzetet, ami további feszültségeket szülhet.