Döbbenetes összegért árverezhetik el a rekordméretű Zsolnay szobrot

A Nagyházi Galéria és Aukciósház 2024. május 28. és június 1. között rendezi meg tavaszi árverését, ahol több mint 1500 tétel kerül kalapács alá, a kikiáltási árak 20 forinttól egészen 30 millió forintig terjednek. A festmények, bútorok, ékszerek és egyéb műtárgyak mellett az aukció csúcspontja egy rekordméretű Zsolnay szobor, amely az 1911-es torinói világkiállításra készült.

Az árverésen XV-XVII. századi reneszánsz és barokk festmények, bronz kisplasztikák és reliefek, valamint neves XX. századi magyar festők, mint Rippl Rónai József, Czóbel Béla, Kondor Béla és Hincz Gyula művei is megvásárolhatók lesznek. A Bedő Béla által a XIX. század végén megvásárolt Bedő-gyűjtemény darabjai is aukcióra kerülnek, amelyek a kor gyűjtési szokásainak megfelelően keverednek az egyetemes és a magyar nemzeti művészet alkotásaival.

Legdrágább Zsolnay

A Bivalyon ülő lány – kútszobor nevű Zsolnay kerámia a legmagasabb kikiáltási árral, 36 millió forinttal szerepel a katalógusban. A szobor mérete, kora és története miatt is kiemelkedő. Ligeti Miklós tervezte az 1911-es torinói világkiállításra, ahol fődíjat nyert.

Nagyházi Lőrinc ügyvezető szerint nem biztos, hogy ez az a szobor, amely a világkiállításon díjat nyert, de egy archív dokumentumról készült fotó, amely a Zsolnay gyár paramétereit tartalmazza, megerősíti a feltételezést, hogy ez lehet az a darab. A szobrot egy gyűjtő vásárolta meg és hozta haza külföldről, a szakértők pedig nem kételkednek az eredetiségében és az 1911-es keletkezésben.

Nagyházi Lőrinc kiemelte, hogy a Zsolnay gyár ma már nem készít ekkora méretű kerámiát, és a szobor másolatait sem lehet reprodukálni, különösen az eozin máz miatt.

Aranyos aláírások

Az aukción egy másik kuriózum is szerepel: a budafoki vendégkönyv, amelybe az Aranycsapat tagjai és feleségeik írták aláírásaikat a 1953. november 25-i, londoni Wembley Stadionban játszott „az évszázad meccse” után. A vendégkönyv kikiáltási ára 600 ezer forint.

Az aukcióra bocsátott műtárgyakat a május 17-18. és május 21-26. közötti kiállításokon bárki megtekintheti.