A Quimby koncertje és a politikai felhangok Pécsen

Pécs városvezetése a Quimby zenekar pénteki koncertjét úgy hirdette meg, mintha azzal ünnepelnék, hogy a város visszafizette az előző vezetés által felvett hitelt, ám a zenekar sajnálattal értesült arról, hogy fellépésüket politikai eseménnyé tették.

Pécs független polgármestere, Péterffy Attila és az önkormányzati lap, a PécsMA az ingyenes Quimby-koncertet "A függetlenség napja" címmel hirdette, jelezve, hogy ezzel a város a Fidesz-hiteltörlesztés befejezését ünnepli. A Facebookon létrehozott esemény is hasonló megnevezést kapott.

A koncertet már hónapokkal ezelőtt megszervezték, de a városvezetés mégis úgy kommunikálta, mintha az adósság utolsó részletének visszafizetése lenne az esemény fő oka. A közgyűlésen ünnepélyesen közvetítették, hogy a város a Magyar Államkincstárnak befizette az adósság utolsó, 1,75 milliárd forintos részletét, és a polgármester ezt a napot a pécsi függetlenség napjának nyilvánította, ami a közelgő önkormányzati választások fényében kampánytémaként is szolgálhat.

A Telex információi szerint a politikai felhangot sugalló címadás szerdára eltűnt, de a város sajtóosztálya nem erősítette meg, hogy miért és kinek a kezdeményezésére változott meg a koncert leírása. A Quimby tagjai a Telexnek jelezték, hogy nem voltak tisztában azzal, hogy koncertjüket politikai eseménnyel kapcsolják össze.

A zenekar közleményében kifejtette, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel kötött szerződés alapján lépnek fel, és céljuk, hogy a pécsi közönségnek játsszanak, mindenféle pártpolitikától függetlenül.