Putyin Pekingben építi az orosz-kínai kapcsolatok új dimenzióit 

Vlagyimir Putyin orosz elnök első hivatali útja Kínába vezetett, ami kiemeli a két ország közötti stratégiai partnerség fontosságát.

Az orosz államfő a szigorúan kontrollált márciusi választások után megerősítette hatalmát, és most Pekingbe, valamint Harbin városába látogatott, ahol részt vett az orosz-kínai expó megnyitóján.

Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök, akik korábban "határok nélküli barátságot" hirdettek, több mint 40 alkalommal találkoztak 2012 óta. Kína segített Oroszországnak az ukrajnai háború miatti szankciók átvészelésében, de most növekvő amerikai nyomás alatt áll, hogy csökkentse támogatását.

Fjodor Lukjanov, a Kreml tanácsadó testületének vezetője szerint Putyin döntése, hogy első útját Pekingbe teszi, azt mutatja, hogy Kína a fő partnerük, és nincs más alternatívájuk. Az orosz elnök új védelmi minisztert is kinevezett, ami arra utal, hogy egy elhúzódó konfliktusra számít.

Jurij Uszakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója szerint a látogatás során zárt ajtók mögötti megbeszéléseken vesznek részt az orosz vezetők, köztük az új védelmi miniszter és a miniszterelnök-helyettes. Az Egyesült Államok figyelmeztette a kínai bankokat és exportőröket, hogy ne segítsenek az orosz katonai kapacitás erősítésében.

Alexander Gabujev, a Carnegie Russia Eurázsia Központ igazgatója szerint az amerikai szankciók már most is érezhető hatással vannak a két ország közötti banki tranzakciókra. Kína oroszországi nagykövete, Zsang Hanhui szerint az amerikai szankciók zavart okoztak a kereskedelemben, de a két fél aktívan keresi a megoldásokat.

Az orosz-kínai gazdasági kapcsolatok és az európai piacvesztés

Deák András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója szerint az orosz-kínai kapcsolatok az ukrajnai háború óta még fontosabbá váltak Moszkva számára, mivel az EU-val folytatott kereskedelemben jelentős visszaesés következett be. Az oroszok régóta kínálják gázukat Kínának, és bár Peking olcsóbban jut hozzá az orosz gázhoz, nem lehet azt mondani, hogy diszkontáron vásárolnák.

Kína leállította az Oroszországba irányuló reexportot, és a backfill, vagyis hasonló termékekkel való kereskedelem, szuverenitási kérdés is Peking számára. A mostani látogatáson is ez lesz a téma, de zárt ajtók mögött.

Putyin bizakodik, de Kína óvatos

Putyin bízik a pekingi kapcsolatokban, és a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2023-ban rekordot dönthet. Azonban Kína exportja Oroszországba csökkent, és a kínai bankok blokkolni kezdték az orosz vállalatok kifizetéseit. Vang Jivei, a Renmin Egyetem professzora szerint a két államfő látogatása a kölcsönös bizalom megnyilvánulása, de Kína nem akarja, hogy az orosz hadigépezethez kötődőnek lássák.

Az energiaügyi fronton a Gazprom Kínában látja a kompenzációs lehetőséget az európai piacvesztés után. A Szibéria Ereje vezetéken keresztül szállítanak földgázt, és további növekedés várható. Moszkva újabb megállapodást szeretne kötni a Szibéria Ereje 2 vezetéken keresztül, de egyelőre nem várható végleges szerződés.

A Gazprom kivitele Kínába kevésbé jövedelmező, és az orosz gáz ára alacsonyabb lesz, mint az európai ügyfeleké. Ukrajna nemzetközi támogatást keres egy konferenciához, amely az orosz csapatok kivonulását támogatná. Fjodor Lukjanov szerint a kulcs az, hogy Kína részt vesz-e ezen a konferencián.

: Bloomberg