Pünkösdi tömegnyomor és Vodafone hálózatfejlesztés

A közelgő pünkösdi hétvégén a MÁV és a Volánbusz tömegnyomorra számít a közlekedési eszközökön, ezért az utasoknak érdemes előre megváltaniuk a jegyeiket, míg a Vodafone ügyfelei örülhetnek, hiszen a cég több vidéki nagyvárosban bővítette a hálózat kapacitását.

A MÁV és a Volánbusz arra kéri az utasokat, hogy a pünkösdi hétvégén tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről, és lehetőség szerint elővételben váltsák meg a menetjegyeket. Az online jegyvásárlás az Elvirán vagy a MÁV applikációban is elérhető. Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án, hétfőn a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend lép érvénybe.

A MÁV több intercity vonat szerelvényeit a szokásosnál több kocsival indítja, hogy növelje a kapacitást a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza, Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest, Budapest–Nagykanizsa, Budapest–Keszthely, Budapest–Békéscsaba, Budapest–Cegléd–Szeged, Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg, valamint Budapest és Pécs között közlekedő vonatokon.

A Velencei-tó és a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitását is megnövelték, és a Déli pályaudvar–Székesfehérvár közötti Z30-as vonatok egy része három egységből álló Firttel, míg a Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár közötti G43-as vonatok egy része Kissből áll, így több utas és kerékpár szállítható.

A balatoni vonalakon május 13-án elindult az előszezoni menetrend, a vonatok sűrűbb közlekedéssel és nagyobb kapacitással közlekednek. A kiemelt balatoni vonatok csak helyjegy váltásával vehetőek igénybe, és a hétvégi zsúfolt Helikon Interrégiók helyett a MÁV több alternatívát is kínál.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a háromnapos ünnep miatt, május 19-én, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, 20-án, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 21-én, kedden pedig a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

A Vodafone Magyarország ügyfelei számára Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Veszprémben és Székesfehérváron már 800 Mbit/s maximális elméleti letöltési sebességet érhetnek el, köszönhetően a közel 150 bázisállomás fejlesztésének. A cég az országos hálózatfejlesztési program részeként idén december végéig összesen 1500 telephelyen bővíti majd a kapacitását, beleértve az újonnan létesülő állomásokat is. A Vodafone 2028-ig vállalja a nagy kapacitású 5G hálózat kiépítését Budapesten és agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, valamint a főbb közlekedési útvonalak mentén, legalább 1000 bázisállomást érintően hajt végre 5G upgrade-et. A 4iG Csoport a következő években, 2028-ig bezárólag jelentős beruházásokat tervez az 5G hálózatok és a hazai optika terén, aminek következtében további 1,1 millió háztartásban lesz elérhető a gigabites vezeték és a nagykapacitású 5G vezeték nélküli technológiák használata, továbbá szinte a teljes lakosság hozzáférhet majd a szélessávú internethez és a nagy felbontású televíziós szolgáltatásokhoz.