A pozsonyi támadásról számolt be a szlovák belügyminiszter

Matus Sutaj Estok, a szlovák belügyminiszter szerint a pozsonyi támadás elkövetője egy magányos farkas, aki nem tartozik semmilyen szélsőséges csoportosuláshoz, és a rendőrség csak egyetlen változattal dolgozik a történtek kapcsán.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a gyanúsítottat szándékos emberölés kísérletével vádolják, és politikai indítékok vezérelték, mivel nem volt elégedett az elnökválasztás eredményével és a kormány politikájával, például a közmédia, illetve a különleges ügyészség megszüntetésével-átalakításával. Matúš Šutaj Eštok megerősítette, hogy a gyanúsított korábban több kormányellenes tüntetésen is részt vett, beleértve az előző, nagyszombati régióban tartott kihelyezett kormányülés elleni demonstrációt is.

A szlovák Biztonsági Tanács ülése után a pozsonyi kormány nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet. Robert Kalinák védelmi miniszter szerint nem korlátozásokra, hanem a társadalom lenyugtatására van szükség, és emellett megerősítik az alkotmányos tisztviselők, valamint az esetlegesen fenyegetett csoportok és személyek, köztük az újságírók védelmét.

A belügyminiszter arra kérte a médiát, hogy ne adjon teret az összeesküvés-elméleteknek, és elutasította azt az állítást, hogy a rendvédelmi erők nem megfelelően jártak volna el a nyitrabányai kihelyezett kormányülésen. A rendőrség megerősítette a pozsonyi parlament, több iskola, szerkesztőség, valamint pártállástól függetlenül minden szlovák országgyűlési képviselő védelmét, miután több kormánytag és vezető politikus halálos fenyegetést kapott.

A Főügyészség embargót rendelt el a merénylet kapcsán indult büntetőeljárással összefüggésben, így egyelőre nem közölnek részleteket a vizsgálattal kapcsolatban. A belügyminisztert a tájékoztatón megkérdezték, hogy a történtek után tervezi-e a lemondását, amire ő úgy válaszolt, hogy nincs a székéhez ragasztva.

Szlovákia egyik legjobban felszerelt kórházába került Robert Fico, miután szerda délután Nyitrabányán, a kihelyezett kormányülés helyszínén egy férfi ötször rálőtt a miniszterelnökre. A merényletről készült felvételeken jól látszik, hogy a meglőtt Ficót autóba tették, majd elhajtottak vele. Az később derült ki, hogy mentőhelikopterrel szállították kórházba, de állapota olyan súlyos volt, hogy nem volt idő Pozsonyba vinni, ezért a helikopter a közelebbi, a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézetben szállt le a sérülttel.

Az orvosok szerint a mentőhelikopter a legmagasabb szintű mentőegységnek számít a mentésben, ami a leggyorsabb, egyúttal a legkíméletesebb szállítást teszi lehetővé. A sérült állapotáról kapott információkkal összevetve kell megállapítaniuk, hogy melyik az a legközelebbi intézmény, ahova a mentőhelikopter meg tud érkezni a beteggel.

A lőtt sérülések az áthatoló sérülések kategóriájába tartoznak, amelyek politraumatizációt is tudnak okozni. A hasi lövés jelentős vérzéssel jár, és ilyen sérülésnél éppen a nagy mennyiségű vérvesztés a legfőbb probléma, amivel az első ellátók szembesülnek. Ahol tudják, nyomják, kötik a betegeket, hogy közben csillapítsák a vérzést.

A sürgősségi osztályon a beteg csuklójába kerül egy artériás kanül, amit az egyik ütőérbe tesznek, így lehetővé válik a folyamatos vérnyomás-monitorozás. A műtőben is külön team kezei közé kerül a sérült, és előfordulhat, hogy több orvos is dolgozik rajta – attól függően, milyen szerveit érte a golyó.

Robert Fico műtétje ötórás volt, és a híradások szerint a műtős team minden tagja bent volt, nem mennek ki pihenőre sem. A beteg ilyenkor még lehet annyira instabil, hogy nem ébresztik fel, hanem intubálva-altatva-lélegeztetve átviszik az intenzív osztályra.

Az orvosok azt nézik, hogy akit behoztak, annak az életét meg kell menteni, függetlenül attól, hogy miniszterelnök vagy civil személy-e. A rendőrség eddig 32 ember ellen indított eljárást, mert kommentekben helyeselték a miniszterelnök ellen elkövetett szerdai merényletet. Šutaj Eštok hangsúlyozta, hogy az összes ügyben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség jár el, kihallgatja ezeket az embereket és a törvények szerint felelősségre lesznek vonva.