Heves zivatarok várhatóak pénteken több megyében

Pénteken Bács-Kiskun, Fejér és Pest vármegyében heves zivatarokra kell számítani, melyeket villámlás, erős szél és jégeső is kísérhet. A HungaroMet Zrt. másodfokú figyelmeztetést adott ki ezekre a területekre.

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint a három említett vármegyében a zivatarok mellett a villámlások, a szél és a jégeső is kockázatot jelentenek. Emiatt Bács-Kiskun, Fejér és Pest vármegyére másodfokú, azaz narancs figyelmeztetést adtak ki.

Az ország többi részén is zivatarok várhatóak, itt azonban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A villámlás mellett szélerősödés és jégeső is előfordulhat, de ezek kevésbé valószínűek, mint a fent említett három megyében.

Az egész országra kiadott elsőfokú figyelmeztetés a felhőszakadás veszélyére is figyelmeztet. Az intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt akár 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

Csütörtök estétől az éjféli órákig az ország délnyugati részén már elszórtan zivatarok alakulhatnak ki. Ezek a zivatarok felhőszakadással, jégesővel és viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllel is járhatnak, intenzív villámtevékenységgel kísérve.

Az éjféli órákat követően egy nagyobb kiterjedésű záporos, zivataros rendszer érkezik délnyugat felől, amely péntek reggelig északkelet felé haladva az ország nagyobb részén okozhat zivatarokat, kivéve az északkeleti harmadot.

Az éjszaka folyamán az átvonuló rendszer környezetében viharos széllökések, felhőszakadások és helyenként jégeső is várható, különösen a Dunántúlon.

: HungaroMet Zrt. által kiadott időjárás-előrejelzés.