A Ferencváros és a Paks európai sorsa

A Paks története során először nyerte meg a Magyar Kupát, ezzel biztosítva helyét az Európa-ligában, míg a Ferencváros számára a Bajnokok Ligája-döntő eredménye lehet sorsdöntő.

A Paks FC a Ferencváros legyőzésével, hosszabbítás után 2-0-ra megnyerte a Magyar Kupát, ami automatikusan az Európa-liga 1. selejtezőkörébe juttatta a csapatot. A győzelem jelentősége abban rejlik, hogy a bajnoki helyezéstől függetlenül szerepelhetnek a nemzetközi porondon.

A Ferencváros számára is fontos időszak következik, hiszen a Bajnokok Ligája-döntő kimenetele befolyásolhatja a zöld-fehérek jövő évi szereplését a sorozatban. Amennyiben a Real Madrid nyeri a döntőt, a Ferencváros a selejtező bajnoki ágán előrébb kerül a rangsorban, és így csak a 2. selejtezőkörben kellene bekapcsolódnia a versenybe.

Ellenkező esetben, ha a Dortmund kerül ki győztesen, a Ferencvárosnak már a selejtező 1. fordulójában részt kell vennie. Ez a helyzet akkor áll elő, mert a Bundesliga 6. helyezettje automatikusan főtáblás lesz a Bajnokok Ligájában, így a Shakhtar Donecknek selejteznie kellene.

A magyar csapatok közül a Fehérvár és a Puskás Akadémia is a Konferencia-liga 2. selejtezőkörében kezdi meg a nemzetközi kupaszereplést. A Vidi esetleg még lehet kiemelt az első párharcában, míg a Puskás Akadémia biztosan nem kiemeltként vág neki a következő szezon küzdelmeinek.