Öt izraeli katona halt meg baráti tűzben

Egy izraeli tank tévedésből megölte az IDF egy ejtőernyős dandár öt tagját a dzsabalíjai menekülttáborban, Gázaváros északi részén, amikor a harckocsik a katonákat iszlamista fegyvereseknek nézték és tüzet nyitottak rájuk – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy a tragikus esemény során az áldozatok egy izraeli ejtőernyős dandár tagjai voltak, köztük egy szakaszparancsnok és négy katona. A katonák több más egységgel együtt helyi épületekben telepedtek le a dzsabalíjai menekülttáborban, amikor a közelükben lévő harckocsik fegyvercsövet észleltek egy háromszintes épület ablakában, és két lövedéket lőttek ki az irányukba. Az incidensben további heten megsebesültek, közülük hárman súlyosan. A hadsereg vizsgálatot indított az ügyben.

A csütörtöki nap további eseményei között szerepelt, hogy Izrael északi, libanoni határánál több településen is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A katari al-Dzsazíra hírtelevízió negyven rakéta kilövéséről számolt be Libanonból a Golán-fennsík és az izraeli Észak-Galilea felé. Ezzel kapcsolatban az al-Majádín hírcsatorna, amely a libanoni síita Hezbollah milíciához áll közel, arról számolt be, hogy Izrael támadást hajtott végre Dél-Libanonban, Ajta as-Saab településnél.

A humanitárius helyzet enyhítése érdekében csütörtök reggel vízre bocsátották azt az úszó mólót, amelyet az Egyesült Államok épített Gáza partjainál. A tervek szerint péntektől kezdődően a móló segítségével megindul a humanitárius segélyek tengeri szállítása az övezetbe.