A valaha talált legősibb emberi vírusok nyomaira bukkantak

A São Paulo-i Szövetségi Egyetem kutatói az Arkeonews szerint neandervölgyi emberek több mint 50 ezer éves csontjaiból azonosították a valaha talált legősibb emberi vírusokat.

A tudósok két neandervölgyi férfi DNS-ét elemezték, akiknek maradványait egy oroszországi barlangban találták meg. Az elemzés során szexuális úton terjedő humán papillomavírust (HPV), légzőszervi megbetegedéseket okozó adenovírust, valamint több más vírust is sikerült kimutatniuk.

Ez a felfedezés erősítheti azt a régóta fennálló elméletet, hogy a neandervölgyi emberek kihalását vírusok okozhatták. A kutatás eredményei azt sugallják, hogy ősi rokonainkat ugyanazok a kórokozók fertőzték meg, amelyek ma is az emberiséget sújtják.

A kutatók most arra készülnek, hogy megvizsgálják, vajon ezek a történelem előtti vírusok mennyire hasonlítanak a mai változataikhoz patogenitás és szaporodás szempontjából. A tanulmány főszerzője a New Scientistnek elmondta, hogy nem biztos, hogy ez a vizsgálat sikerrel jár, mivel az ősi vírusok génállománya az évezredek során jelentősen megsérült, így kérdéses, hogy rekonstruálható-e a genomjuk.

A kutatások helyszínéül szolgáló oroszországi területen más jelentős változások is történtek, bár ezek nem kapcsolódnak közvetlenül a víruskutatáshoz. Oroszország első transznemű politikusa, Roman Aljosin (korábban Julija Aljosina) csütörtökön bejelentette, hogy visszatért a születés szerinti neméhez, valamint bocsánatot kért „az egész orosz néptől”. Egy kormánypárti lapnak adott interjúban azt mondta, kiábrándult a liberális ideológiából. Tavaly még Julija Aljosinaként el akart indulni az altaji kormányzóválasztáson, de mivel nem tudta összegyűjteni a szükséges számú ajánlást, visszalépett. Nem sokkal később Oroszországban betiltották a nemváltást. Később az őt jelölő Polgári Kezdeményezés nevű pártból is kilépett. Aljosin most azt mondta, nem fog visszatérni a politikába, azt tervezi, hogy teológiai végzettséget szerez, és lelkész lesz. Mióta Oroszországban betiltották az LGBT mozgalmat, razziákat tartottak a ide sorolt szórakozóhelyeken, a szivárványos zászló felmutatása miatt pedig büntetőeljárások is indultak. (Meduza/Moscow Times)

Ezen kívül Oroszországban további biztonsági intézkedések is érvénybe léptek, miután márciusban egy terrortámadás történt Moszkvában, a Crocus City Hall nevű bevásárlóközpontban, ahol információk szerint mintegy 140 halálos áldozat esett. A terrortámadás elkövetését az Iszlám Állam is magára vállalta. A moszkvai Basmannij-bíróság 2024. augusztus 22-ig meghosszabbította annak a négy gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a támadás elkövetésével vádolnak. A tárgyalásokat az ügy titkossága miatt zárt ülésen tartották. (TASZSZ)