Oroszország és Kína közös állásfoglalása a NATO bővítése ellen

Oroszország és Kína elnökei, Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping közös nyilatkozatban szorgalmazták a katonai szövetségek, köztük a NATO bővítésének megakadályozását, és atomhatalmi biztonsági övezetek kialakítását javasolták.

A két ország vezetői szerint az atomhatalmaknak meg kell őrizniük a globális stratégiai stabilitást, és tiszteletben kell tartaniuk az egyenlő és oszthatatlan biztonság elvét. Hangsúlyozták, hogy kerülni kell a katonai szövetségek bővítését és az atomhatalmak közvetlen határán hídfőállások létesítését. Oroszország a NATO keleti irányú további bővítését nevezte meg az Ukrajna elleni támadás egyik indokaként, mivel Moszkva biztonsági fenyegetésként értékeli Ukrajna esetleges NATO-csatlakozását.

A két állam emellett az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába és az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. Az Egyesült Államok globális légvédelmi rendszerének és a nagypontosságú, nem atomtöltetű fegyveres potenciál kiépítésének terveit is kritizálták.

A nyilatkozatban kiemelték, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei közös gyakorlataik során atomtöltetek hordozására is képes közepes hatótávolságú indítórendszereket helyeznek el, amelyek nyilvánvalóan Oroszország és Kína ellen irányulnak.

Vlagyimir Putyin csütörtökön érkezett Kínába kétnapos állami látogatásra, ahol megbeszéléseket folytat Hszi Csin-pinggel többek között Ukrajnáról, Ázsiáról, az energetikáról és a kereskedelemről. A Kreml szerint azonban a Svájc által tervezett csúcstalálkozó, amely az ukrajnai békefolyamat előmozdítását célozza, Oroszország részvétele nélkül nem hozhat eredményt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország nélkül a minket érintő biztonsági kérdések megvitatása teljesen hiábavaló. Ezzel együtt Oroszország készen áll az ukrajnai háború lezárását elősegítő komoly béketárgyalásokra, de csak akkor, ha ezek figyelembe veszik „a háború realitásait”, mint például Ukrajna NATO-tagságának elutasítását és az Oroszország által 2014 óta annektált öt ukrán megye státuszát. Jelenleg azonban nagyon alacsony az esélye annak, hogy Oroszország és Ukrajna tárgyalni fog a háború lezárásáról.